23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Arbetsskor - för ett säkert steg på jobbet

En arbetssko måste inte vara en skyddssko, däremot är en skyddssko alltid en arbetssko. Vikten av funktionsriktiga skor på jobbet kan inte underskattas, i synnerhet i mer krävande yrken där inte bara väder och vind, utan också risken för penetration föreligger. Samtidigt kan det vara svårt att navigera bland skyddsklasser, behovet av ortopediska inlägg och fuktresistens.

En arbetssko är en sko som du jobbar i. En arbetssko behöver arbetsgivaren inte stå för. Men om arbetsgivaren förser dig med arbetsskor som du också kan använda utanför arbetet så måste de förmånsbeskattas. Det kan vara svårt att bevisa att skorna inte kan användas utanför jobbet.

En skyddssko, däremot, är en personlig skyddsutrustning. Det kan vara skor som skyddar fötterna mot farliga ämnen, med penetrationsskydd som står emot vassa och tunga föremål. Det sistnämnda kan vara i form av exempelvis säkerhetshättor eller stålhättor som de också kallas. Oavsett om det finns ett behov av skyddssko, eller om det räcker med en mer övergripande arbetssko är det i fysiskt krävande och utmanade arbeten oerhört viktigt att fötterna är huvudsaken. Det är en god försäkring och investering att enbart gå efter högkvalitativa och säkra arbetsskor med god slitstyrka. Slitstyrkan är viktig eftersom en skyddsskor som nötts ned genom yttre påverkan inte ger samma skydd och därför måste kasseras. Leta därför efter högkvalitativa fotbeklädnader i klass med dem som Engelbert Strauss erbjuder, och gärna på samma sätt som du letar efter marknadens bästa arbetskläder.

Vilka krav ställs på arbetsskor?

Arbetsskor som är skyddsskor måste vara utrustade med tåhätta eller stålhätta. Tåskyddet ska vara av stål, aluminium eller plast och skydda foten mot tryck och stötar upp till 200 joule. Sedan finns det olika kategorier eller skyddsklasser för skyddsskors klassade arbetsskor.

Lätta skyddsskor har en säkerhetshätta som klarar en belastning på mindre än 100 joule. De är märkta med PB om de uppfyller baskraven. Om de också skyddar mot andra risker, som spiktrampskydd eller antistatiska egenskaper är de märkta med P1-P5 beroende på vilka andra risker de skyddar mot.

Yrkesskor har inte säkerhetshätta men ger skydd mot flera andra risker. Det är mäkta med O om de uppfyller baskraven. Om de skyddar mot andra risker, till exempel spiktrampskydd eller antistatiska egenskaper, är de märkta med O1-O5.

Notera också att en del skyddsskor är utrustade med membran som ligger mellan det innersta och det yttersta lagret i skon. Membranet gör skyddsskorna vattentäta, eller fuktresistenta, samtidigt som de har en bra andningsförmåga. 

Vilka lösningar erbjuder ortopediska inlägg i säkerhetsskor?

Oavsett om du får skoinlägg genom sjukvården eller köper privat är grunden att använda lämpliga skor. Men det är viktigt att du försäkrar dig om att arbetsskon eller skyddsskon du väljer går att kombinera med ortopediska inlägg. Generellt gäller att om du gör ortopediska eller andra förändringar i skyddsskor som påverkar skyddsfunktionen gäller inte längre tillverkarens CE-märkning. Därför det viktigt att försäkra sig om att skon du väljer går att kombinera med ortopediska inlägg.

Sänd till en kollega

0.031