23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Olika sätt att investera i skog

Skogen ligger många svenskar nära om hjärtat. Sverige består till närmare 69 procent av skogsmark och den används för rekreation såväl som industri. Skogsindustrin är både mångsidig och varierad. Det handlar inte bara om att äga marken. Den måste brukas och virket används för att tillverka en mängd olika produkter.

Det här gör skogsindustrin till en intressant bransch att investera i. Även här finns det flera alternativ att välja mellan. Det går nämligen att investera i skog direkt, och indirekt. 

Aktier i skogsbolag

Ett av de allra vanligaste sätten att investera i skog är att köpa aktier i skogsbolag. Det finns mindre bolag som äger och förvaltar specifik mark. Det finns större koncerner där flera industrier och skogsägare ingår. Dessutom finns det aktiebolag som förädlar materialet från skogen. Dessa behöver inte äga skog utan tillverkar till exempel pappersmassa eller byggmaterial av inköpt virke. Den som köper aktier i en skogsindustri förväntar sig att aktien ska stiga i värde med tiden. Vissa bolag kan årligen betala utdelning till sina aktieägare, framför allt när de har gått med vinst. 

Ett annat sätt att handla med aktier är genom CFD-handel. Det här är en handelsform som bygger på värdespekulation. I stället för att köpa en aktie öppnar handlare en position på om aktien, eller en annan tillgång, kommer att stiga eller falla i pris. Om handlaren har rätt kommer vinsten att baseras på mellanskillnaden från dess att positionen öppnades tills den stängdes. En fördel med CFD-handel är att det används hävstänger. De låter handlaren låna en del av insatsen för att öka storleken. Det kan leda till en större vinst men det bidrar även till en ökad risk. Om spekulationen misslyckas och värdeändringen går åt motsatt håll kommer det att leda till en förlust.

Som nybörjare inom trading finns det flera saker att tänka på. Det gäller bland annat att vara påläst om marknaden, ha en plan och hålla sig till den. 

Skogsfonder

Ett alternativ till aktieinvestering brukar vara fondinvestering. Fonder består av ett antal aktier och är ofta indelade i kategorier som industri och risk. Trots att det finns flera aktiebolag inom skogsindustrin är skogsfonder ganska ovanliga. Det kan däremot finnas allmänna industrifonder som innehåller bolag som använder material från skogen, till exempel pappersbruk.

Köpa skog själv 

Ett annat alternativ för att investera direkt i skogen är att bli skogsägare. Detta kan man bli som privatperson eller som egen näringsidkare. Det tillkommer ett stort ansvar som skogsägare och skogsbruk är en långsiktig investering. Som skogsägare kan man ha flera olika planer för skogen. Antingen kan man åta sig att bruka marken själv eller arrendera ut den. 

Det finns flera fördelar med skogsinvestering, oavsett sätt. Skogsindustrin anses i allmänhet vara mindre volatil och är inte lika känslig för konjunktursändringar. Det anses vara en hållbar investering, förutsatt att skogen brukas på ett hållbart sätt. En välskött skog kommer fortsätta att ge vinst i takt med att nya träd växer upp. 

Skogsinvestering är ett spännande ämne, framför allt om man går i investeringstankar. Det finns flera alternativ att välja mellan och de kan med fördel kombineras eller stå var för sig. 

Sänd till en kollega

0.032