23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Ändrade krav på kaminer öppnar upp för andra alternativ

Boverkets ändrade krav på kaminer syftar till att vi ska få friskare luft genom minskade utsläpp från vedeldning.

Det har gjort att många väljer bort den traditionella braskaminen för andra miljövänliga alternativ - som inte kräver en anmälan till kommunen.

Vad finns det för andra alternativ till braskaminen?
Den traditionella braskaminen är såklart fortfarande en älskad kamintyp för många och en del njuter av hanteringen av ved och proceduren vid eldningen. För andra upplevs det som ett stort jobb och för dem finns det idag en uppsjö av kaminalternativ på marknaden:

  • Etanolkaminer som brinner på förnyelsebar bioetanol: Läs hur en etanolkamin fungerar
  • Elektriska kaminer som kopplas direkt till eluttaget och skapar lågor av LED-teknologi
  • Vattenånga kaminer som ”brinner” på vattenånga och LED-ljus
  • Gasolkaminen som drivs på LPG, naturgas eller kopplas direkt på gasnätet

Samtliga kamintyper utvecklas ständigt för att ge brukaren sen så enkel och bra upplevelse som möjligt när de används. Etanolkaminen och gasolkaminen skapar äkta lågor och har fler installationskrav än elkaminen och vattenånga kaminen. Gemensamt för dem alla är att samtliga kan fås som automatiskt styrda alternativ, vilket innebär att de kan startas med en display eller fjärrkontroll. Med en elektronisk styrning kan förbrukningen av el, bioetanol eller gasol enkelt kontrolleras genom att kaminerna kan släckas omedelbart när dem inte längre ska användas. Samtliga typer av kaminer, förutom gasolkaminen, kan installeras av en privatperson själv. Dessa kräver heller ingen skorsten och därför behöver de inte anmälas till kommunen.

Anmälan till kommunen
De ändrade kraven från 2019 innebär inte ett förbud mot vedeldning utan är en skärpning för att minska så mycket som möjligt utsläppen för att göra dem så ofarliga som möjligt för hälsa och miljö. En effektiv kamin kräver mindre ved och avger mer värme och om du eldar rätt, med bra ved, minskas också utsläppen. Du kan därför på många sätt påverka dina egna utsläpp. Att installera en ny kamin eller göra en väsentlig ändring av din befintliga kamin kräver dock en anmälan till kommunen. Upplevs det som många saker att tänka på när en kamin ska installeras, finns det idag flera alternativa kaminer som har både mindre underhåll, minimala utsläpp och lägre krav på sig. Läs vidare för att lära dig mer om de alternative kamintyperna som finns på marknaden idag.

Hur väljer man kamintyp?
De många olika kamintyperna på marknaden ger en mängd möjligheter, både funktions och installationsmässigt och därför kan det vara svårt att välja mellan dem. Samtliga har sina egna specifika egenskaper och installationskrav, design och begränsningar och det är upp till brukaren själv att besluta sig för vad kaminen främst ska användas till i hemmet. I ett hem där en sekundär värmekälla saknas kan etanolkaminen eller gasolkaminen passa in bra, medan det i nybyggen kanske inte krävs mer värme och då är elkaminer och vattenånga kaminer kanske ett bättre alternativ. Är du mer till myset framför en sprakande brasa, grillning av marshmallows, i behov av mycket extra värme och den välbekanta rökdoften, då är nog braskaminen fortfarande ditt förstahandsval. När du använder brasa under torra perioder kan du läsa om hur du undviker brandrisken.

Sänd till en kollega

0.031