23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Köpa motorsåg? Tänk på det här först

Motorsågen underlättar enormt på många sätt. Allt från trädgårdsarbete och vedkapning till större projekt med trädfällning i skogen. Vilken motorsåg du bör välja beror på dina projekt och dina preferenser – här ger vi tips inför köpet.

Köp rätt motorsåg

Den första frågan du bör fundera på är: Vad ska du använda motorsågen till? Det är viktigt att du köper en motorsåg med tillräcklig effekt för att klara det du vill göra, men som samtidigt inte är onödigt tung eller stor.

På internet hittar du idag ett stort utbud av motorsågar för ett säkert skogsarbete. Moderna motorsågar är utrustade med smarta funktioner för lägre bränsleförbrukning, enklare start och system för längre livslängd.

Storlek och vikt

Se till att köpa en motorsåg i passande storlek för dina projekt. Ska du mestadels använda den till kvistning och inte till trädfällning är det onödigt tungt och otympligt att hantera en större motorsåg. Då räcker det med en mindre modell. En alltför tung modell kan dessutom slita onödigt på kroppen.

El- och batteridriven eller tvåtaktsmotor

Hur motorsågen drivs är också en viktig sak att tänka på. Det är även ofta relaterat till storlek och vikt, och inte minst ljudnivå. Du kan välja mellan motorsågar som är drivna av el och batteri, eller som går på klassisk tvåtaktsmotor. Riktigt kraftfulla modeller har ibland en fyrtaktsmotor – dessa används i regel av proffs.

El och batteri passar särskilt bra:

  • Inomhus
  • För mindre arbeten
  • I trädgården
  • I tätbebyggda områden

Detta eftersom de är betydligt tystare än motorsågar som drivs med tvåtaktsmotor, samt ofta mindre och lättare att hantera. Att undvika höga ljudnivåer kan vara särskilt bra om du har grannar som bor nära.

Fällsågar

Om du däremot planerar att arbeta mycket ute i skogen med trädfällning behöver du en kraftfull såg, en så kallad fällsåg. De klarar av större träd och hårda träslag tack vare hög effekt och ett längre svärd. Dessa sågar är dock dyrare vid inköp. Om du bara ska fälla vid enstaka tillfällen kan det därför vara värt att anlita en professionell person för trädfällning, och istället satsa på en hobby- och allroundsåg som är enklare att hantera.

Hobbysåg eller motorsåg i mellanklass passar flest

Vill du kunna kapa ved med motorsågen regelbundet brukar en motorsåg i mellanklassen passa bra. Ska du arbeta med ved mer sällan, och i övrigt mest använda den i trädgården till kvistning, kan det räcka med en enklare hobbysåg.

Regelbunden service förlänger livslängden

Efter köpet är det viktigt att hålla efter motorsågen med regelbunden service. Det gör att du förlänger livslängden och får ut mesta möjliga av din investering. Kontrollera att kedjan är lagom spänd inför varje användning samt att du har rätt mängd kedjeolja. Kedjan ska också vara välslipad. Filutrustning underlättar för detta. Rengör även luftfiltret när det behövs.

Tänk alltid på säkerheten

Säkerheten är väldigt viktig vid användning av motorsåg. Du bör därför beställa hörselkåpor, skyddsglasögon samt en skyddshjälm (om du ska såga i träd) i samband med köpet, om du inte redan äger sådan skyddsutrustning. Handskar för skogsarbete, sågskyddsbyxor och skyddskängor eller -stövlar är också att rekommendera.

Såga aldrig när du är trött eller inte känner dig helt bra. Det är viktigt att ta regelbundna pauser vid hårt arbete, särskilt i varmt väder. Om du planerar att arbeta ute i skogen är det alltid viktigt att ha med något att dricka, eventuellt en matsäck och mobiltelefon så att du kan nå andra eller själv bli kontaktad.

Sänd till en kollega

0.016