23948sdkhjf

Mer förädlad björk kan ge mer björktimmer

Skogforsk gör en satsning på förädling av björk, med målet att björken ska kunna bli ett viktigt träslag för sågverk och träindustri. Nu genomförs en investering på 16 miljoner kronor i ett nytt och unikt växthus för träd vid forskningsstationen i Ekebo.

Växthuset i Ekebo blir en del av kompetenscentrat Trees For Me, där Skogforsk är en av nästan 50 partners och som koordineras från SLU, har som syfte att utveckla kompetensen i Sverige gällande snabbväxande lövträd, lövträmaterial och energi i en hållbar värdekedja.

– Växthuset blir ett kompetenscentrum för förädling av snabbväxande lövträd, främst björk. Vi får en miljö som gör det möjligt att korta tiden det tar att skapa en ny, förädlad trädgeneration. Det gör vi genom att få björken att blomma tidigare, det vill säga bara några få år efter att fröna har grott. Annars kan det ta upp emot femton år, säger Thomas Kraft, förädlingschef på Skogforsk och platschef på forskningsstationen i Ekebo. Historiskt har vi mest arbetat med tall och gran inom skogsträdsförädlingen. Nu vill vi bli bättre på att producera björkfrön och då behöver vi kunna studera blomning och frösättning i en kontrollerad miljö. Det får vi i växthuset där vi alltså kan styra klimatet, säger Thomas Kraft.
Enligt Urban Nilsson, professor i skogsskötsel på SLU och föreståndare för Trees For Me, kommer det nya växthuset att utgöra en nödvändig infrastruktur för att öka tillgången på förädlad björk. I förlängningen bör det kunna leda till att vi får ett nytt huvudträdslag i svenskt skogsbruk vid sidan av tall och gran.
– Det är när vi kan sätta förädlade plantor som björken kan nå samma volymproduktion som barrträdslagen över hela omloppstider. Förädlade plantor ger dessutom högre virkeskvalitet. Sammantaget skulle svenska sågverk därmed kunna förädla betydligt större volymer björktimmer än i dag. Det är i sin tur en förutsättning för att skogsägare ska vilja satsa på björk, säger Urban Nilsson.
Det nya växthuset i Ekebo kommer även att användas i Skogforsks övriga förädlingsverksamhet. Den invändiga arean blir 1960 kvadratmeter (70 x 28 meter) och takhöjden åtta meter. Det tas i drift i augusti 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078