23948sdkhjf

Moelven går bra i osäker tid

Moelven rapporterar att koncernen fortfarande går bra, trots osäkra tider och något lägre omsättning. Ett skäl är att träbyggandet går bra trots dålig byggkonjunktur.

Koncernens omsättning uppgick till motsvarande 3 595 miljoner svenska kronor under första kvartalet. Det är en minskning med 374 miljoner kronor jämfört med samma period 2022. Rörelseresultatet för första kvartalet slutade på 129 miljoner, ett av de bästa resultaten någonsin i första kvartalet för Moelven.

Det finns flera anledningar till att Moelven levererade ett bra resultat under första kvartalet. Division Byggsystem, som tillverkar limträ, byggmoduler och kontorsinredning, klarar sig betydligt bättre jämfört med samma period förra året. Den internationella marknaden för sågade trävaror har också bidragit starkt till resultatet. Detsamma gäller den svenska delen av division Wood. Där har Moelven en stark position inom skivproduktion och denna del av verksamheten upplever en stark uppgång på en skandinavisk byggmarknad som annars präglas av nedgång och låg aktivitet.

– Privatkonsumenterna i Skandinavien är en viktig motor på marknaden. Nu upplever många att de höga kostnaderna i samhället i stort gör att de måste göra andra prioriteringar. Det leder till att privatkonsumtionen minskar och att människor köper mindre trävaror, säger Morten Kristiansen, koncernchef för Moelven Industrier ASA.

Koncernchefen menar att det är svårare än någonsin att förutsäga den fortsatta ekonomiska utvecklingen.

– Vi har pratat om den osäkra situationen sedan pandemin och vi har varnat för att vi nu går in i en utmanande period. Framtidsprognoserna har inte på något sätt blivit tydligare, men vi är övertygade om att klimatsmarta produkter och tjänster är viktigare än någonsin. Det är glädjande att se att stora aktörer som exempelvis Elgiganten väljer limträ när de nu bygger en av Nordens största lager- och logistikanläggningar i Jönköping.

Historiskt sett är priserna på trävaror fortfarande höga, men högre kostnader ger ändå lägre vinster på Moelvens produkter.

– Vi upplever nu stora skillnader inom koncernen. Våra exporterande enheter gynnas av en rekordsvag norsk och svensk valuta, medan våra bolag inriktade på hemmamarknaden upplever tuffare tider till följd av en kraftig nedgång på byggmarknaden. Detta har bland annat blivit märkbart genom nedskärningar i vår byggmodulverksamhet i Norge och Sverige, samt de pågående permitteringarna vid Moelven Limtres filial i Agder, sägerMorten Kristiansen, som samtidigt påpekar att Moelven efter två goda år totalt sett befinner sig i en finansiellt stark position.

– Vi fortsätter att arbeta enligt de långsiktiga strategier som fastställts. Vi investerar nu i nya och mer energieffektiva torkanläggningar på flera av våra anläggningar på den norska och svenska sidan. Detta stärker konkurrenskraften och framtiden för våra viktiga verksamheter i Biri, Braskereidfoss och Torsby. Dessutom utökar vi kapaciteten och moderniserar brett i Edane och Karlskoga.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094