23948sdkhjf

Möbelmässan breddade med funktionell konst

I år tog Mässan Stockholm Furniture Fair steget utanför mässan med Älvsjö gård som ny utställningslokal. I tretton rum mötte besökaren mindre gallerier, designer och konstnärer som tänjde på gränserna mellan konst och design.

Bland utställarna fanns Tableu från Danmark, Pyton Gallery och Kiosken från Norge samt Stockholm Modern och Coulisse Gallery från Sverige. Den kurerade utställningen New Narratives visar nya och unika verk från ett flertal svenska designer och konstnärer. Möbelmässans Guest of Honour 2023 var designstudion Front, som därför ställde ut i entrén till Möbelmässan och även i entrén till Älvsjö gård.

– Det här är helt nytt för vår möbelmässa och en annan riktning i designindustrin. De utställande företagen skapar egna objekt och det är småskaligt, säger Hanna Nova Beatrice, ansvarig för Stockholm Furniture Fair, i en kommentar på mässan. Det finns ett miljötänk som en röd tråd genom allt.

Danska Tableau intog nedre plan på Älvsjö gård. De är både ett galleri och en kreativ studio som arbetar med att kurera inredningar, skapa konst- och blomsterinstallationer. De samarbetar med ett nätverk av nya och etablerade formgivare från hela världen med syftet att ytterligare bryta upp gränserna mellan konst- och designgenren. På Älvsjö gård visade de upp installationen Funct Feast.

– Funktionell konst är inte så vanligt i Sverige och vi ställer ut för första gången här, berättade Julius Vernes Ivarsen vid Tableau.

Tableau har knutit till sig 150 artister i sitt globala nätverk och antalet anställda på kontoret utgörs av 10 personer. Vid mässan visade Julius Vernes Ivarsen bland annat en kraftfull trästol, bestående av så många som 38 olika trädslag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078