23948sdkhjf

Blickfång i Milanos mässmontrar

Starka färger, blanka ytor och strålande ljus lyfte designfesten under Rho Fieras böljande glastak.

Mässkonceptets nya format föregicks av en färgstark annonsering med ett personligt tilltal. Do you speak design? undrades i mässans pigga logotyp. En retorisk fråga, är det något det pratas om i Milano så är det just – design.

Hos japanska Maruni var svart den dominerande färgen, vid sidan av naturträ.

Naoto Fukasawas karmstol Hiroshima presenterades i svart lack och ek natur. Formgiven för 15 år sedan och ett vackert exempel på tidlös formgivning. Jasper Morrisons Desk och arbetsstol T1 för Maruni är likaledes exempel på hållbar form och kvalitet i den sparsmakade mässmontern.

Brittiska Jasper Morrison är aktuell även hos finska Nikari Woodnotes med fåtöljen December i ek respektive ask och svart läder, design Morrison tillsammans med formgivaren Wataru Kumano.

Bordet Centenniale formgivet av Joanna Laajisto, blev en stor favorit i Nikaris utställning. Ett lågt bord i hundraårigt trä (ek och ask), där sprickor och ålderstecken tillåtits och förstärker möbelhantverket. Nikari visade även fina pinnstolen Storia, design Kari Virtanen, med fint rundad rygg, pluggar och mjukt formad sits.

GTV (Gebrüder Thonet Vienna) tar arvet med böjträ vidare i nya samarbeten med designern India Mahdavi. Ny är en matstol i serien Loop samt en fåtölj med öron av böjträ. Produktnamnet är givetvis Mickey.

Efter ett avbrott på fyra år under pandemi var det dags igen för belysningsmässan Euroluce. Ett nytt koncept välkomnade besökarna till belysningshallarna med glittrande, blänkande och blinkande ljuspunkter, klirrande kristall och glasprismor.

Wood tuched by Light är devisen för spanska Lzf, vars specialitet är att skapa lampor med tunt träfanér. Nya modeller är lilla bordslampan Tiny, formgiven av Ray Power och imponerande ljuskronan Voliere, design Bodo Sperlein samt konstfärdiga modellen Candela, design Candela Cort.

Brittiske designern David Trubridge driver sedan flytten från England för många år sedan sitt företag på Nya Zeeland. I år är det 20 år sedan pendeln Coral lanserades, ett jubileum som manifesterades på Euroluce med en färgstark monter med en samling Coral i vitt på montergolvet. Det är vackert, men pekar även på det sorgliga faktum att världens korallrev bleknar.

Coral är inspirerad av koraller, liksom det mesta formgivet av David Trubridge. Naturen med skog, hav och berg är ett nav i designers liv och han har ett stort miljöengagemang.

Material i lamporna är tunt bambulaminat, modellerna packas platt i byggsats. Nyhet på Euroluce är pendeln Toru med färglagd insida, som hämtat formen från havets mikroskopiska diatomer.

Under designveckan presenteras formfina nyheter i mängder av utställningar. I Arts & Craft (Palazzo Litta) träffar NTT:s utsända äkta paret Rolf och Emily van de Plas, baserade i nederländska Udenhout. Här driver paret i femte generation ett företag inom byggnadsvård och restaureringar.

Som en möjlighet att vidareutveckla hantverket har paret grundat Ode Design och lanserar nu bord i massiv ek. Utförandet på Otoko baseras på japansk tradition, där ingen metall finns i konstruktionen. Kryss i återvunnen wenge fäster bordsskiva till benstativ.

En gammal teater på Via Magenta blev spelplats för Zanats möbler och inte minst - det dekorativa hantverket. Händer på material rent bokstavligt.

På teaterscenen agerade skickliga träsnidare, intill stod odekorerade träobjekt i väntan på att få träda in i skådespelet.

Zanat visade flera nyheter; klädhängaren Nest, formgiven av Monica Förster, kreativ chef för Zanat, karmstol Sava och fåtölj Sova, formgivna av Patrick Norguet.

Utställningen var ett fint exempel på hur en av Milanos gamla vackra miljöer öppnades för kvalitativ samtida design.

Något av de bästa och mest spännande som bara händer under designveckan i Milano.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126