23948sdkhjf

Succé för nytt mässkoncept i Milano

”I Salone” grupperar om till en mer snabbfotad och hållbar möbelmässa. Men som alltid med kvalitet, tradition och design i fokus. Charlotte Brundin rapporterar för NTTs räkning från designveckan i Milano.

Efter pandemiår och två specialmässor i ”fel” månad (september 2021 & juni 2022) slog I Salone åter upp portarna i en vacker försommar. Blommande kastanjer och doftande wisteria, fullsatta uteserveringar och välbesökta designevent välkomnade åter världen till Milano Design Week i april.

Magneten var givetvis möbelmässan i Rho Fiera, som i år arrangerades för 61:a gången och med ett förändrat koncept. En ny lay-out flyttade samtliga utställare till markplan, med de stora designföretagen i de första hallarna.

Det slimmade formatet innebar att flera hallar helt stängts, Salone Satellite placerats intill belysningsföretagen på Euroluce vilket gjorde mässan mer överskådlig – och lättnavigerad för besökare.

Euroluce, belysningsmässan som arrangeras parallellt med möbelmässan vartannat år, lyftes med konceptet The City of Lights, med mer öppna montrar och utställningsytor som små torg i hallarna. Överlag satsade mässan på fler Talks, föreläsningar och podcast med egen studio.

När mässan stängdes efter sex intensiva dagar noterades drygt 307 000 besökare, en ökning med 15 procent mot fjolårets mässa. Drygt 2 000 varumärken ställde ut, varav 34 procent internationella. Inköpare/branschaktörer uppgick till 65 procent, ett kvitto som mässan som handelsplats. Här återtog Kina åter topplaceringen efter Italien, följt av Tyskland, Frankrike, USA samt Spanien och Brasilien.

– Mässan överträffade förväntningarna. Vi har arbetat hårt och radikalt för att tillföra mässbesöket ökad betydelse, värderingar och nya upplevelser, summerade Maria Porro, ordförande för Salone del Mobile.

– Årets mässa visar att det är möjligt att designa och driva ett stort evenemang som I Salone in i framtiden. Att hållbarhet är uppnåeligt och nya koncept kan sätta besökarna i centrum.

Fotnot: Möbelmässan i Milano arrangeras 16-21 april 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125