23948sdkhjf

Göteborgs nya träfokus: Nu blir sporthallen klar

Nu läggs sista handen vid en ny is- och idrottshall i trä i göteborgska Kviberg. Byggnaden utstrålar fart i sin konstruktion och färdigställandet var på agendan i dagarna. "Vi är tillbaka till att bygga kommunala anläggningar i trä igen, som vi gjorde när jag var barn", säger projektledaren Dijan Vranjic.

Dijan Vranjic arbetar vid Göteborgs stad, där Stadsfastighetsförvaltningen deklarerat att de har som mål att bygga så fossilfritt som möjligt.

Efter en seg start till följd av corona påbörjades bygget i februari 2021 när igångsättningen egentligen var planerad till 2019. Uppskjutna projekt var tyvärr vardag under pandemin.

Under de vidsträckta limträbågarna förenas en hållbar träbyggnad med en funktionell konstruktionslösning för att uppnå önskvärda rumshöjder samt friyta utan pelare. Sporthallen rymmer en fullstor handbollsplan med läktare på tre sidor. Även ishallen har plats för åskådare.

– Limträbågarna var en utmaning, då den tillverkare som klarar tekniken med att ta fram de limträbalkar som behövdes för konstruktionen finns i Österrike, säger Dijan Vranic.

– Företaget är för övrigt samma företag som levererar liknande limträbalkar till Volvos nya upplevelsecentrum, tillägger han.

Sporthallen består av två fullstora hallar som kan slås ihop till en arena med plats för publik. Sporthallen rymmer en fullstor handbollsplan med läktare på tre sidor. Även ishallen har plats för åskådare.

Vid idrottsevenemang får 1 500 sittande åskådare plats på läktarna. Vid kulturarrangemang blir det utrymme för upp till 2 500 personer i publiken. När sporthallen används för träning kommer ena halvan vara för kampsport och den andra för fäktning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125