23948sdkhjf

Arkitektstudenter tävlar i trä

Nu utlyses årets omgång av studenttävlingen ”Nya ögon på”. Materialvalet i denna omgång av tävlingen är trä.

”Nya ögon på” är ett återkommande koncept som mässan Nordbygg och Sveriges Arkitekter genomför varje år. Varje år står ett nytt material i fokus och då ingår också branschorganisationen för det aktuella materialet i samarbetet. 

Arkitektstudenternas uppgift är att skapa en inbjudande mötesyta med Nordbyggs huvudscen i centrum. Nytt för årets upplaga av ”Nya ögon på” är att kriterierna cirkularitet och demonterbarhet tas i beaktande i bedömningen av tävlingsbidragen.

– Syftet med tävlingen är att främja kunskapen om olika sorters material, dess mångsidiga möjligheter och utmaningar. Det vi tycker är extra bra med just Nordbyggs tävling är att studenterna får delta vid uppförandet och se sitt projekt växa fram i skala 1:1, i samarbete med duktiga hantverkare och materialexperter, berättar tävlingssekreteraren Tove Dumon Wallsten från Sveriges Arkitekter.

Förslaget bör kunna återbrukas helt eller i delar, och trä ska integreras på ett innovativt sätt. Svenskt trä ser det som viktigt att visa på möjligheterna med trä som material. 

– Det känns helt rätt att demonterbarhet och cirkularitet lyfts in i tävlingen.Vi ser fram emot att få ta del av kreativa bidrag som visar på träts möjligheter och goda egenskaper, säger Anna Ryberg Ågren, direktör på branschorganisationen Svenskt Trä.

Tävlingen som öppnat för anmälningar stänger den 10 december 2023 och belönas under högtidlig prisutdelning unders Nordbyggsmässan torsdagen den 25 april 2024. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078