23948sdkhjf

Var ligger Årets Trästad 2023?

Vid Stora Trähus 2022 delade NTT Woodnet och Holmen tillsammans ut priset till Årets Trästad 2022, Linköping! Nu letar vi efter Årets Trästad 2023, som kommer att presenteras vid årets Stora Trähus den 7 november.

För femte året ska NTT dela ut priset för Årets Trästad i Sverige. I år gör vi det tillsammans med en av pionjärerna inom just stora trähus, nämligen Folkhem.

Vad krävs då för att förtjäna titeln som Årets Trästad i Sverige? Så här motiverade förra årets jury, där alltså Holmen spelade huvudrollen:

”Linköping har under flera år visat stor beslutsamhet i frågan om modernt träbyggande. Stadens policy för ökat träbyggande från 2021 visar tillsammans med ett antal genomförda projekt att man menar allvar.

Ett exempel på konkret projekt är stadsdelen Vallastaden, där Linköping på flera sätt underlättat för träbyggande och där man uppmuntrat till nytänkande i flera trähusprojekt. Ett annat exempel på nytänkande är Sveriges första runda flerfamiljshus i trä, Valla Berså.

Tillsammans med den politiska ledningen har bostadsutvecklare och byggföretag i Linköping visat vilja och engagemang för att utveckla byggandet i en hållbar riktning. En ytterligare styrka för staden har varit Linköpings Universitet, där inte minst träbyggandets fördelar för hälsa och inomhusklimat satts i fokus under lång tid.

Utöver bostadshus har Linköping även visat att kontorshus, som Magasinet i Ebbepark, och offentliga byggnader som Tinnerbäcksbadet med fördel kan byggas i trä.

Grattis Linköping, och lycka till med träbyggandet framöver!”

Priset Årets Trästad i Sverige delas i år ut för femte året i rad. Tidigare pristagare är Växjö, Skellefteå, Uppsala och, som sagt, Linköping.

I kriterierna ingår att den vinnande staden ska ha en uttalad vilja att bygga mer i trä, och att man även visat detta i praktiken med genomförda projekt. Det är en fördel om dessa projekt finns inom flera användningsområden, som bostäder, offentliga byggnader och kommersiella byggnader.

Priset har från starten delats ut av branschtidningen Nordisk Träteknik, NTT, i samarbete med en ledande aktör inom träbyggande. I år är denna aktör alltså för första gången en bostadsutvecklare, Folkhem. Tidigare har vi arbetat med företag som tillverkar och levererar träkomponenter till stora trähus. I år kändes det naturligt att arbeta tillsammans med en bostadsutvecklare som visat vägen, bland annat med det stora Cederhus-projektet i Stockholm.

Har du en idé om vilken stad som borde bli Årets Trästad i Sverige 2023, så hör av dig till NTT Woodnet!

Priset består varje år av ett träkonstverk som tas fram av NTTs samarbetspartner i priset.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109