23948sdkhjf

Obos föreslår en statlig kreditgaranti

Regeringens åtgärder i budgetpropositionen för 2024 är inte tillräckliga för att möta krisen på bostadsmarknaden. Obos föreslår bland annat en statlig kreditgaranti för att öka bostadsbyggandet.

Som en av Norge och Sveriges största bostadsutvecklare har Obos  tidigare presenterat en rad förslag för en mer hållbar bostadsmarknad, däribland införande av det föreslagna startlånet och en ny amorteringstrappa. I samband med regeringens budgetpresentation lägger Obos till ytterligare en åtgärd i listan:

–En statlig kreditgaranti är en slags försäkring som bankerna kan teckna när de lånar ut pengar till nybyggnation. Den träder i kraft när en byggaktör som lånat pengar inte kan fullfölja projekt. Det minskar bankens risk men ökar investeringsviljan från branschen för att våga bygga nya bostäder, säger Obos  koncernchef Daniel Kjørberg Siraj, i ett pressmeddelande.

Statliga kreditgarantier utreddes redan 2017, för att kunna bibehålla en byggtakt även under en lågkonjunktur. Obos anser att finansieringsmöjligheterna för bostadsbyggande måste stabiliseras för att bostadsmarknaden ska fungera även efter rådande konjunkturnedgång.

Bra men inte tillräckligt

Obos välkomnar samtidigt regeringens förslag vad gäller ett höjt tak för ROT-avdraget och stöd till kommunerna för att stimulera höjd planberedskap. Det är förslag som lyftes under branschens möte med bostadsministern i juni. Daniel Siraj menar dock att det krävs mycket mer här och nu.

–Vi är på väg mot den allvarligaste krisen på bostadsmarknaden sedan 1990-talet. I grunden har vi en finansieringskris för både bransch och hushåll. Ur det perspektivet är regeringens satsningar inte på långa vägar tillräckliga för att stimulera möjligheten till efterfrågan på bostäder, säger Daniel Kjørberg Siraj.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.329