23948sdkhjf

Norra Skog stärker premiering för klimatsäkra skogsbilvägar

Norra Skog inför en bärighetspremie för barrtimmer och långstolpar till de skogsägare som väljer att framtidssäkra sina skogsbilvägar så att de fungerar för året-runt-bruk.

− Under lång tid har vi sett en försämring av skogsbilvägnätet och via denna premieökning vill vi signalera värdet av bra vägar med ökad tillgänglighet, säger Patrik Jonsson, chef för Skog & Virke vid Norra Skog.

Klimatförändringarna ställer nya krav på hur nya vägar byggs men också på hur en äldre väg rustas upp för att klara av transporterna som generellt blivit tyngre och kräver en bättre bärighet. Norra Skog har under några år utvecklat vägtjänster via en egen Vägbyrå för att med högsta profession bygga eller rusta upp medlemmarnas befintliga vägar. Bärigheten är helt avgörande för om en väg ska fungera året om eller om den begränsas till att endast fungera på vintern, då minusgrader och snö gjort den körbar.
− Ett förändrat klimat med generellt varmare vintrar, mer nederbörd och intensivare regn- och snöperioder har gjort att det ställer nya krav på våra skogsbilvägar. Vi ser därför ett stort behov av att rusta upp många befintliga skogsbilvägar, säger Gustav Karlefors, chef Vägbyrån.

Premieökningen gäller kontrakt tecknade från sista oktober och nivån beror på bärighetsklass och avtalets storlek.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064