23948sdkhjf

Stockholm är Årets Trästad!

I tuff konkurrens är det Stockholm som får utmärkelsen Årets Trästad 2023.

Stockholm får priset för Årets Trästad 2023, med motiveringen: 

"Årets Trästad 2023 har byggt i trä sedan grundandet. Både bostäder, kyrkor och herresäten har byggts i trä. Efter ett antal år med mycket sten och betong har staden återgått till sina rötter, och bygger i dag både bostäder och nyskapande offentliga byggnader i form av modernt träbyggande. Staden har utnyttjat modern teknik för att bygga på svårbebyggd mark, ovanpå existerande byggnader och i trånga miljöer, samtidigt som man anvisat mark för stora bostadsprojekt i trä. Stadens politiker och tjänstemän har verkligen visat att man menar allvar med sin satsning på hållbart byggande och mer trä i byggandet. Stort grattis till Årets Trästad: Stockholm!"

Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård tog emot priset vid Stora Trähus 2023 i Stockholm, och uttryckte sin stora glädje och stolthet över att staden fått priset. Hör en kort intervju med Karin Wanngård här!

– När jag blev finansborgarråd första gången 2011 byggdes stora trähus i grannkommunen (Strandparken i Sundbyberg, reds anm.). Det är mycket glädjande att Stockholm nu blir tilldelade priset som Årets Trästad 2023. 

Karin Wanngård konstaterar att träbyggen är både hållbara och vackra, och att många stockholmare uppskattar trähus i stadsbilden. Hon noterar att träbyggande förstås också är en viktig del för miljö och klimat. 

– För att minska vårt gemensamma klimatavtryck är omställningen till en klimatneutral byggsektor en viktig del. Det här priset är ett kvitto på att det går att kombinera en aktiv byggpolitik för fler bostäder och en växande stad med en aktiv klimatpolitik, menade Karin Wanngård .

Bland de projekt inom träbyggnad som Stockholm genomfört eller planerar att genomföra inom kort finns visionscentrat Wisdome vid Tekniska Museet, bostadsprojektet Cederhusen, flera stora bostadsprojekt bland annat i söderförorter samt flera på- och tillbyggnader i innerstaden där man utnyttjat träets låga vikt och potential för hög prefabriceringsgrad.

Årets jury har bestått av representanter för NTT Woodnet och Folkhem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094