23948sdkhjf

Akustikföretag satsar på träull

Ecophon har ingått avtal om att förvärva samtliga aktier i Träullit, vilket kompletterar företagets portfölj av akustiska tak- och vägglösningar.

Träullit grundades 1946 i Ydre, Östergötland, och är den enda träullstillverkaren i Sverige. Företaget använder lokalt odlat timmer (inom en radie på 50 km från fabriken) som råmaterial och har en stark försäljningsposition på de skandinaviska marknaderna.

Träull har många fördelar som akustisk undertakslösning. Sammansättningen av Träullits lösningar, där svensk gran används, kombinerar goda akustiska egenskaper med en varm trädesign.

Ecophon ingår i Saint-Gobain koncernen och har verksamhet i 20 länder. Förvärvet kompletterar företagets omfattande utbud av lösningar som främjar hållbar akustisk komfort samtidigt som de uppfyller olika marknaders designkrav. Ecophon kommer att använda sin FoU-kompetens för att vidareutveckla träullserbjudandets akustiska och miljömässiga prestanda.

– Träullit har ett svenskt arv att vara stolt över. Vi är glada över att starta en ny resa tillsammans för att utveckla erbjudandet. Integrationen med Ecophon kommer att bredda Träullits nuvarande försäljningsfokus från Skandinavien till fler europeiska marknader. Det kommer driva tillväxt tack vare Ecophons kompletta portfölj av lösningar och erfarenhet inom forskning och utveckling, säger Pierre-Emmanuel Thiard, vd för Ecophon.

– Vi är hedrade över att ha blivit approcherade av Saint-Gobain och Ecophon. Vår familj har drivit Träullit i nästan 78 år och vi ser denna utveckling som en omstart. En integration i en stor och erfaren företagsfamilj. Inom Ecophon kommer vi att ha både kunskapen och kapaciteten att fullt ut utveckla träullsmaterialet till framtidens standarder, säger Erik Rääf, vd för Träullit.

Det nya erbjudandet i träull kommer att lanseras successivt under 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.088