23948sdkhjf

Formbart trä formar framtid

Trä är relativt lätt att bearbeta och hantera, detta är en gammal sanning som ofta upprepas när man diskuterar materialval inom byggande eller snickerier. Träets låga specifika vikt och relativt mjuka struktur gör att man kan använda mindre verktyg eller låta CNC-maskinerna jobba snabbare än om man använde ett hårdare material.

Trä är också ett material som använts, bokstavligen, sedan urminnes tider. Det nya fyndet med en 476.000 år gammal träkonstruktion i Zambia flyttade den gränsen ännu längre in i forntiden. På en halv miljon år har vi alltså gått från relativt enkla konstruktioner till CAD-ritade och CNC-formade träbitar som kan vara i princip hur komplicerade som helst.

Men den utvecklingen gick i många, många steg. Trä har en hantverkstradition och en teknikvariation som inget annat material kan uppvisa.

I dag visar sig detta vara guld värt. I länder med stark tradition inom trähantverk utnyttjas alltmer det faktum att man kan kombinera inneboende egenskaper hos trä med både hantverkskunnande och modern digital teknik för att skapa möbler och hus som kombinerar avancerad form med genuin träkänsla och respekt för traditioner.

I så olika länder som Japan och England har ledande arkitekter upptäckt och tagit till sig möjligheten att visa upp vackra och avancerade former i detaljer, samtidigt som man använder avancerad modern teknik som CNC-fräsar och limträbalkar. Det här är en utveckling som det finns all anledning att följa med spänning och förväntan.

I så olika länder som Japan och England har ledande arkitekter upptäckt och tagit till sig möjligheten att visa upp vackra och avancerade former i detaljer
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093