23948sdkhjf

TMF har fokus på medlemmarna inför Trä & Teknik 2024

Branschgruppsmöten, seminarier och möten i vimlet är medel för TMF att gynna sina medlemsföretag vid Trä & Teknik 2024 i Göteborg. "Trä & Teknik har utvecklats till något mer än en stor mässa", säger Martina Hallgren, TMF.

Martina Hallgren har tagit ett speciellt ansvar för TMFs medverkan vid Trä & Teknik, och när jag träffar henne och Robin Ljungar, hållbarhetschef vid TMF, är de överens om att den stora svenska träindustrimässan har utvecklats under de dryga tio år som TMF varit samarbetspartner och engagerat sig i Trä & Teknik.

– För tio år sedan var nästan all uppmärksamhet på stora maskiner och andra fysiska nyheter på mässgolvet, menar Martina Hallgren. Då var det betydligt mindre av seminarier och kringaktiviteter. I dag är det viktigt att kunna motivera resan till Göteborg och mässan med att man har en konkret nytta av besöket. Nya kunskaper och bra möten, i kombination med utställningen, krävs för att få deltagare i en tid då det finns många konkurrerande event och medier.

TMF bidrar med alla delar i detta pussel.

– Vi har vår stora dag på torsdagen, berättar Martina Hallgren. Då ansvarar vi för programmet på en av de två seminariescener som mässan har nästa år. Vi arrangerar även ett antal branschgruppsmöten vid sidan av mässhallen.

– Det personliga mötet är alltid i fokus på mässor, konstaterar Robin Ljungar. Både möten med kollegor, leverantörer och kanske även kunder.

Att locka deltagare till seminarier är inget nytt för TMF. Redan för tio år sedan gjorde man succé genom att få Välinge innovations grundare Darko Pervan som talare.

– Han har varit känd för att vara väldigt sparsam med framträdanden, säger Robin Ljungar. Det var en stor framgång att få honom till vårt seminarium, och vi hade till sist ”standing room only” vid seminariescenen på Trä & Teknik den gången.

Inför Trä & Teknik 2024 är förstås hållbarhet och cirkularitet viktiga ämnen, som de varit även de senaste åren. Men nästa år blir lite speciellt.

– Före EU-valet i juni, och därmed några månader före Trä & Teknik, räknar EU med att ha den nya ESPR-lagstiftningen på plats, berättar Robin Ljungar. Det innebär att ny svensk lagstiftning är på väg och livsviktigt för svenska företag att uppdatera sina kunskaper och sina verksamheter.

ESPR uttyds Ecodisign for Sustainable Products, något som TMF är starkt engagerade i.

– Svensk industri, inte minst möbelindustrin, är långt framme i arbetet med cirkularitet, men det gäller då att redan på designstadiet tänka cirkulärt, utforma produkter så att de kan demonteras och återbrukas.

Ett annat angeläget område är kompetensförsörjning.

– I dag är det som bekant kris på byggområdet. Det drar med sig neddragningar i företag som tillverkar trappor, fönster och inredning, konstaterar Martina Hallgren. Detta gör det ännu viktigare att både hitta vägar att behålla arbetskraft, till exempel genom utbildning, och att locka nya medarbetare i industrin. Även detta blir ämne för ett seminarium vid Trä & Teknik 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.437