23948sdkhjf

Skolor alltmer i trä

När det privata bostadsbyggandet bromsat in har i stället kommuner och regioner tagit över som draglok på beställarfronten. Ny statistik visar att andelen nybyggda skolor och sporthallar med trästomme ökat till 34 procent under 2022. Martinsons levererar nu till sex skolor med Byggdialog som partner.

37 kommuner har i dag tagit fram en träbyggnadsstrategi eller styrdokument som innehåller mål för ökat träbyggande, enligt en enkät bland Sveriges kommuner som Martinsons ägare Holmen tagit fram.
– Vi har ett helhetserbjudande som möter de här strömningarna väldigt väl, säger Mikael Lindberg, försäljningschef på Martinsons.

Prognoscentret har på uppdrag av Martinsons tagit fram statistiken för byggda skolor under 2022 där trästommar seglat upp som ett starkt erbjudande. Den här trenden har sedan fortsatt där Martinsons och ByggDialog, som är en av landets ledande totalentreprenörer, tillsammans gjort ett flertal framgångsrika projekt och nu är montaget av Västhorjaskolan i Värnamo påbörjat. I januari väntar sedan montage av nya Hammarlundens skola på Hammarö.
Tidigare under 2023 levererade och monterade Martinsons Byggsystem till fyra andra skolbyggen i södra Sverige tillsammans med ByggDialog:

– Emausskolan i Västerås: ny skolbyggnad och idrottshall.
– Kvarngärdesskolan i Uppsala: två skolbyggnader och en idrottshall.
– Mörmoskolan på Hammarö: en skolbyggnad i två plan.
– Trälleborgsskolan i Värnamo: en skolbyggnad i två plan.

Totalt uppgår de sex projekten till 28 100 kvadratmeter skola och idrottshallar som byggs av KL-trä och limträ från Holmens sågverk i Bygdsiljum.
– Det känns bra att många kommuner visar vägen när det kommer till hållbart byggande och just skolor känns det extra roligt att få leverera till. Forskningen stödjer också uppfattningen att skolor i trä bidrar till sänkt stressnivå och ökad koncentration och kreativitet. Vi har hittat en vägvinnande relation med ByggDialog som beställare, vi får vara med i ett tidigt skede och optimera projekten tillsammans med våra gemensamma styrkor, säger Mikael Lindberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078