23948sdkhjf

Rise visar idéer på scen under Trä & Teknik 2024

Rise, Research Institutes of Sweden, har som uppdrag att utveckla ny teknik och nya processer i samarbete med samhälle, näringsliv och akademi. Vid Trä & Teknik 2024 ligger fokus på att presentera exempel på hur man arbetar och projekt man är inne i.

– Vi kommer att presentera aktuella projekt genom ett antal framträdanden på Trä & Tekniks scener, berättar Magnus Falk, som samordnar Rise insatser vid Trä & Teknik den 3-6 september i Göteborg. 

Rise finns representerat på ett stort antal platser i Sverige, med stora enheter i bland annat Borås, Stockholm, Göteborg, Skellefteå och Luleå. Man arbetar inom ännu fler teknikområden, så det finns att välja på när man ska presentera ett antal projekt per dag under fyra mässdagar i Göteborg.

− Jag arbetar redan med att leta efter relevanta exempel på hur Rise arbetar, säger Magnus U Falk, som arbetar vid Rise Avdelning Bygg & Fastighet i just Göteborg. Sedan kommer vi att tillsammans försöka välja de projekt som kommer att representera Rise vid Trä & Teknik.

Ett projekt som kanske kan klara nålsögat och presenteras i Göteborg är ett samarbete för att utveckla ett prefabhus i trä att användas i katastrofområden.

− Det skickas ju som regel ett stort antal tält till områden där jordbävningar eller översvämningar gjort människor hemlösa, säger Magnus Falk.

Rise har samarbetat med Smart Housing Småland, SHS, som i sig självt är ett stort samarbete mellan trähustillverkare, forskare och samhälle. Regionen och Smart Housing Småland bidrar med 800 000 kronor för att testa konceptet. Provsändningen i form av sex så kallade nödhus byggs i Sävsjö och skickas till jordbävningsområde i Turkiet.

− Det blir förhoppningsvis en insats som kan ge ”Proof of concept”, visa att vår idé och de hus som tagits fram i projektet fungerar i ett verkligt krisläge, säger Magnus Falk.

Vilka projekt som Rise kommer att visa upp under Trä & Teknik kommer alltså att beslutas senare, men Magnus Falk nämner några som ligger bra till. Bland dessa ett projekt kring möjligheterna att utveckla mer klimatmässigt hållbara grunder till trähus, ett annat som ska undersöka möjligheterna att bygga sjukhus med trästomme samt ett projekt kring vindkraftstorn i trä. Det senare i samarbete med företaget som byggt vindkraftens första torn i trä, Modvion.

Att Rise ska medverka under Trä & Teknik menar Magnus Falk är självklart.

En stor mötesplats som Trä & Teknik ger oss möjligheter att träffa både etablerade och nya kontakter

− Hela vårt uppdrag handlar ju om att binda ihop samhällsbehov, forskning och utveckling inom näringslivet. En stor mötesplats som Trä & Teknik ger oss möjligheter att träffa både etablerade och nya kontakter, framför allt förstås bland företag inom träindustrin som är ett väldigt viktigt område för Rise.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.396