23948sdkhjf

Designstudio vill prata trä och ekologi

Den forskningsbaserade designstudion Formafantasma kommer till Stockholm Furniture Fair som Guest of Honour. Studion använder design som ett verktyg för att skapa social och hållbar förändring.

– Att arbeta som designer idag handlar om så mycket mer än slutprodukten. Den är naturligtvis viktig, men det är minst lika viktigt att tänka nytt kring hur vi producerar den, säger Andrea Trimarchi som grundade Formafantasma 2009 tillsammans med Simone Farresin.

Som Guest of Honour kommer Formafantasma att skapa en installation i Entréhallen. Och för en gångs skull är det inte produkter som står i centrum, utan transformativ kunskap, idéer och framtidsvisioner. Installationen heter Reading Room och bjuder in besökare till en lugn miljö att slå sig ner i en stund och läsa, reflektera och försjunka i de idéer som format Formafantasma som designstudio.

– Det är på sätt och vis en bibliografi över vårt sätt att tänka kring ekologi. Målet är att låta besökarna möta ekologiska frågor, inte på produktnivå utan på systemnivå. När vi pratar om möbeldesign pratar vi implicit om trä och om vi pratar om trä behöver vi prata om skogen. Vi vill att människor ska koppla produkter till de ekosystem som de ursprungligen kommer ifrån och prata om möjligheterna med detta, men också om problemen, säger Andrea Trimarchi.

– Den stora utmaningen för möbelindustrin idag är att tänka nytt kring hur vi producerar produkter och i den processen kan formgivare hjälpa till. Produkterna som vi visar i installationen knyter an till det här. Vårt samarbete med Artek är ett exempel på projekt som inte bara fokuserar på produkten utan handlar om att etablera ett samtal om inköp och tillverkning. Jag tror att det är den framtid vi formgivare går mot.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125