23948sdkhjf

EU-chefen imponerad av Stora Enso

Ursula van der Leyen, Finlands statsminister Petteri Orpo och statsminister Ulf Kristersson besökte Stora Enso i samband med ett möte i Stockholm. "Det är exemplariskt vad Stora Enso gör i sitt innovationscentrum", menade Ursula von der Leyen. "Detta är ett bra exempel på den nya ekonomin."

Vid pressmötet efter besöket hos Stora Enso konstaterade Ursula von der Leyen att besöket visat på vilka möjligheter som finns att ställa om samhället och näringslivet till gröna material. Hon betonade även att hon är mycket medveten om vad skogssektorn betyder för ekonomi och näringsliv i Norden.

– Och inga har bättre kunskaper om hur man sköter den nordliga skogen än Sverige och Finland, framhöll Ursula von der Leyen.

Även de båda statsministrarna betonade skogsbrukets och skogsnäringens betydelsen. Ulf Kristersson noterade att skogssektorn inte minst är viktig för den regionala utvecklingen utanför storstäderna. Petteri Orpo betonade att Sverige och Finland blir starka genom gemensamt arbete i EU för skogssektorn och den gröna omställningen.

Samtidigt som Ursula von der Leyen berömde de nordiska ländernas kunskaper, menade hon dock att även EU kan spela en viktig roll i skogspolitiken, bland annat genom att man gemensamt samlar in data om skogen och drar lärdom av dessa.

– Vi kan säkert också lära av varandra och de olika traditioner som finns i skilda delar av Europa. Men det finns inget "one size fits all", vi måste sköta olika skogar på olika sätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143