23948sdkhjf

Sågflex ska visa på sågverkens del i ett flexibelt elsystem

Samverkansprojektet Sågflex kommer att ge sågverk och leverantörer kunskap om hur de tillsammans kan bidra till utvecklingen av framtidens flexibla elsystem. Syftet med projektet är att sänka tröskeln för sågverk att bidra till balansering av elnätet.

Behovet av el i Sverige kan komma att dubbleras inom 10–15 år, till stor del drivet av industrisatsningar mot fossilfritt stål i norra Sverige. Projektet Sågflex kommer visa hur sågverk kan använda ellagringsteknik, flexibilitetstjänster och avancerad digitalisering för att förbättra produktionsplanering och sänka sina eleffektkostnader. Målsättningen är att projektet ska ge förutsättningar både för mer lönsamma sågverk och för ett stabilare elnät. Sågflex ska ta fram metoder för dimensionering av batterilager, för sågverks deltagande i flexmarknader, och för produktionsplanering. Metoderna ska utformas för att fungera som beslutsstöd för sågverk.

Sågflex drivs av Rise. Övriga deltagare är Stiftelsen Chalmers Industriteknik, Södra skogsägarna, Batteryloop, Kalmar Global, Checkwatt, och kommunikationspartner STTF, Svenskt Trätekniskt Forum. Projektets budget är totalt 3,6 miljoner kronor och finansieras av Energimyndigheten och de deltagande företagen. Projektet pågår till mars 2025.

Sågflex kommer hålla minst ett webinarium där delresultat kommer presenteras samtidigt som det finns utrymme för frågestund. Den som är särskilt intresserad av projektet kan delta i referensgruppen genom att kontakta Svenskt Trätekniskt Forums kansli, sttf.info.se eller projektledaren Marcus Vendt, Rise, marcus.vendt@ri.se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127