23948sdkhjf

Svensk vingård kan få träpris

Villa Meltem på Gotland och Kullabergs Vingård på Kullahalvön i Skåne är de två första bidragen som nomineras till det eftertraktade Träpriset.

Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar tiden vi lever i.

– Det är två mycket värdiga byggnader som nominerats i första avsnittet av Träpriset 2024 och de får nu välförtjänt uppmärksamhet. Bredden mellan en producerande vingård och en stillsam villa på en gotländsk tallhed är illustrativ och visar på den stora spridningen bland bidragen i tävlingen, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset på Svenskt Trä.

Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967. I år är det första gången som alla som vill har möjlighet att följa resan genom Sverige, när juryn besöker ett 40-tal träbyggnader där de slutligen enas om vilka 12 som ska bli nominerade. Av juryns fyra medlemmar är tre arkitekter; Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt, arkitekturkritiker, journalist och också känd från TV4-serien Grand Designs. I juryarbetet deltog även Björn Johansson som är trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking.

I år sänds hela processen – från juryns diskussioner till att 12 byggnader väljs ut – i ett TV-format i sex delar. Det sista avsnittet visas den 21 mars och är en direktsänd gala där vinnaren offentliggörs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078