23948sdkhjf

Stora trähus nominerade till pris

Cederhusen i Stockholm, Sara Kulturhus i Skellefteå och Fjärrkylacentralen på Medicinareberget i Göteborg är nominerade till årets Träpris, som delas ut den 21 mars.

– Vi får här se en nytolkning av äldre byggtradition i form av kupolbyggande samt två pionjärprojekt som tänjer gränserna för vad som är möjligt att bygga idag, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset på Svenskt Trä.

Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i träsom speglar och utvecklar vår samtid. Man har delat ut Träpriset sedan 1967. I år är det första gången som alla som vill har möjlighet att följa resan genom Sverige, när juryn besöker ett 40-tal träbyggnader där de slutligen enas om vilka 12 som ska bli nominerade. 

Av juryns fyra medlemmar är tre arkitekter; Camilla Schlyter, Thomas Sandell och Rahel Belatchew. Den fjärde medlemmen är Mark Isitt, arkitekturkritiker, journalist och också känd från TV4-serien Grand Designs. I juryarbetet deltog även Björn Johansson som är trä-expert och byggnadsingenjör på Bjerking.

I år sänds hela processen – från juryns diskussioner till att 12 byggnader väljs ut – i ett TV-format i sex delar. Det sista avsnittet visas den 21 mars och är en direktsänd gala där vinnaren offentliggörs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078