23948sdkhjf

Hilmer Andersson investerar i torkar från Valutec

Hilmer Andersson investerar i en FB-kanaltork och tre kammartorkar från Valutec. Den totala investeringskostnaden uppgår till cirka 40 miljoner kronor.

Montaget av virkestorkarna påbörjas under hösten 2024 och de planeras att tas i drift under våren 2025.

– Genom åren har vi utvecklats mer och mer från ett traditionellt sågverk till en vidareförädlingsindustri. Det har inneburit höjda kvalitetskrav och med den här investeringen kommer vi att höja kvaltitetsuttaget på varje bit, säger Nils Andersson, produktionschef Hilmer Andersson.

Hilmer Andersson, som i dag sågar cirka 220 000 kubikmeter årligen, kommer efter investering att ha en torkkapacitet på nästan 300 000 kubikmeter. En överkapacitet hos torkarna innebär att Hilmer Andersson blir flexiblare och kan såga det marknaden efterfrågar.
– Den rådande marknadssituationen har inneburit att mindre gått till bygghandeln och mer mot nedtorkat på export. Tack vare överkapacitet i torkarna kan vi nu snabbt ställa om och såga precis det säljavdelningen vill sälja, säger Nils Andersson.

Det här är fjärde investeringen i virkestorkar från Valutec som Hilmer Andersson genomför sen 2015. När de nya torkarna är på plats kommer man att ha en av Europas modernaste torkparker bestående av en TC-kanaltork, en FB kanaltork och 11 rostfria kammartorkar.
– Vi har bara positiva erfarenheter av tidigare projekt med Valutec. De driver utvecklingen inom virkestorkning och har bra service och support vilket är viktigt, säger Nils Andersson.

I leveransen ingår också styrsystemet Valmatics 4.0 och den integrerade simulatorn Valusim.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125