23948sdkhjf

Nytt standardkontrakt på plats

Nu finns det nya trävarukontraktet Svea 2024 på plats och kan användas av medlemmar i branschorganisationen Svenskt Trä.

Efterfrågan från svensk sågverksindustri på ett uppdaterat standardavtal för försäljning av trävaror inom Sverige har varit stor. Nu finns det alltså klart för användning.

– Standardkontraktet möjliggör och underlättar att handeln inom trävarubranschen blir trygg och tillförlitlig. Det medför även besparing av administrativt arbete för parterna i en affär, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på Svenskt Trä.

Revideringsarbetet med trävarukontraktet Svea 2024 påbörjades under våren 2023 och den slutliga versionen är nu klar. Den finns tillgänglig via Svenskt Trä:s hemsida. Trävarukontraktet är därmed redan nu möjligt att användas av medlemmar vid försäljning av trävaror på inhemsk marknad.

Det allra första SVEA-kontraktet upprättades redan på 1910-talet. Det nya SVEA 2024 är med andra ord baserat på en över hundraårig branschpraxis och sedan decennier tillämpade avtalsvillkor för inhemsk försäljning av trävaror. Mycket har dock skett sedan den föregående utgåvan SVEA 2015 lanserades och trycket från branschen på ett reviderat standardavtal har varit stort.

Då SVEA 2024 är särskilt framtaget för försäljning av trävaror är detta avtal att rekommendera före andra tillgängliga standardavtal på marknaden eller kunders inköpsavtal, vilka i princip alltid avser inköp av all typ av varor och inte specifikt trävaror.

På uppdrag av Svenskt Trä har revideringsarbetet letts av affärsjuristen Johanna Albihn på adlegus AB med stöd av Svenskt Träs Kontraktskommitté som leds av Johan Fröbel, chef teknik och handel. Kontraktskommittén består av medarbetare anställda av medlemsföretagen vilka samtliga har en gedigen erfarenhet av trävaror, branschen och tillämpningen av SVEA-kontrakten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078