23948sdkhjf

Bra logistik ger god hållbarhet

Nyligen var jag på besök hos Holmen i Braviken, något som kommer att visa sig i ett reportage i NTT och på Woodnet framöver. Men här kommer en fundering kring Holmens nya anläggning, denna gång faktiskt belägen i en lokal vid det närbelägna pappersbruket.

Holmen har efter köpet av Martinsons en produktion av limträ och KL-trä i Bygdsiljum, nästan hundra mil norr om Holmen Braviken och ett antal bygghandlare i södra Sverige. Svensk bygghandel är en viktig marknad för Holmen och man vill förstås ge god service i hela landet även för produkter som tillverkas i norr.

Lösningen, i alla fall för limträ, har blivit att bygga upp ett centrum för exaktkapning och distribution av limträprodukter vid Holmen i Braviken. Dit går absolut fullpackade lastbilar från Bygdsiljum, och i framtiden kanske även tåg större delen av vägen. Sedan packas distributionsbilar på ett sätt som gör leveranserna till bygghandeln så effektiva som möjligt. Hela projektet ger en stor positiv effekt på hållbarheten jämfört med alternativen.

Liknande tankar ligger bakom den stora satsningen som Moelven gör i Edane i västra Värmland, som skildrades i NTT nr. 2 i år. Med viktiga delar av marknaden i Norge blir det logiskt att bygga en distributionscentral på en plats där man når stora delar av Norge lika snabbt som centrala delar av Sverige.

Hur man mest effektivt placerar olika delar av värdekedjorna har varit en fråga ändå sedan järnbrukens tid, och den har fått ökad betydelse i takt med att gröna, och skrymmande, material används i allt fler sammanhang. Det är glädjande att de gröna näringarna tar ansvar för att utvecklingen går åt rätt håll.

Det är glädjande att de gröna näringarna tar ansvar
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109