23948sdkhjf

Odlingslåda toppar bland träprojekt

I årets sammanställning av de mest populära byggprojekten i limträ är det tydligt att odling ligger hemmbyggarna varmt om hjärtat. En odlingslåda tillverkad av limträ toppar listan över de fem mest nedladdade byggbeskrivningarna i år.

Andra byggprojekt som sticker ut är torkställningen, vedboden, pergolan och loftsängen.

Under de senaste åren har Svenskt Trä tagit fram 24 byggbeskrivningar med hög designgrad till både proffs och hemmafixare som vill bygga i limträ. Även om materialet främst används som bärande konstruktionsmaterial till både små och stora byggnader, fungerar det också bra för mindre design- och gör-det-själv-projekt, både ute och inne.

– Limträ ligger i tiden som ett starkt, snyggt, modernt, beständigt och hållbart material. Dessutom lämpar det sig väl för återbruk om man en dag kommer på nya tankar och vill bygga någonting annat, säger Johan Fröbel, chef teknik och handel på Svenskt Trä.

Utöver att vara ett hållbart och miljövänligt material är limträet också enkelt att bygga med, vilket gör det till ett passande val för snickeriprojekt hemma. Materialets styrka, estetik och mångsidighet gör det vidare lämpligt för en rad olika projekt, från möbler och inredning till olika projekt i trädgården.

– För hemmafixare ska det vara lätt att göra rätt. Limträ kan sågas, borras och skruvas på samma sätt som massivt trä och kräver inga specialverktyg. Det har en jämn och fin yta som gör det enkelt att måla och anpassa utseendet efter behov och smak. Med limträ går det att skapa vackra, hållbara och funktionella föremål som kommer till nytta många år framöver, säger Johan Fröbel.

Den populära odlingslådan lanserades som byggbeskrivning år 2020 och finns att hitta på byggbeskrivningar.se/limtra, tillsammans med andra byggprojekt i limträ.

Topp 5 mest populära byggbeskrivningarna i limträ 2024:

Odlingslåda

Torkställning

Vedbod

Pergola

Loftsäng


Källa: Svenskt Trä, statistiken bygger på antal nedladdade byggbeskrivningar för limträprojekt under januari till maj 2024.

Om Svenskt Träs byggbeskrivningar

I samarbete med Sveriges bygg- och trävaruhandlare har Svenskt Trä sedan 1983 tagit fram ett stort antal byggbeskrivningar, som alla finns att hitta på sajten byggbeskrivningar.se och i bygghandeln.

Svenskt Trä

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078