23948sdkhjf

Beijer ser ljusning i byggandet

Allt fler signaler indikerar att marknaden har nått botten och att en gradvis återhämtning är att vänta. Det menar Beijer Byggmaterial som redovisar en ny rapport.

Enligt Beijer Byggmaterials senaste Branschrapport är det konsumenter och de mindre entreprenörerna som lyfter marknaden, meden de större byggföretagen har en tuffare situation. Nybyggnationen av bostäder har minskat med 70% från 2021 till 2023, vilket har lett till ett stort antal konkurser av byggföretag. Statliga stimulanser för att få igång bostadsproduktionen har introducerats i flera europeiska länder, men i Sverige har insatserna främst riktats mot att temporärt öka det redan etablerade ROT-avdraget. Få stimulanser har riktats mot nybyggnation.

Trots att det fortfarande är en tuff marknadssituation har det skett förbättringar på ett antal områden de senaste tre månaderna som gör att vi tror på en ljusning.

- Inflationen fortsätter neråt och vi kan vänta oss fler räntesänkningar under året, det är viktiga signaler till marknaden. Från 1 juli höjs dessutom ROT-avdraget, vilket är positivt, men det krävs också initiativ för att få igång nybyggnationen. Sverige har ett stort underskott av bostäder och det krävs stabilitet och bättre ekonomiska förutsättningar för att fler ska våga starta upp framskjutna byggprojekt, säger inköpsdirektör Peter Sjöström, Beijer Byggmaterial.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079