23948sdkhjf

EU lär sig om skogsbruk i Sverige

Skogens olika nyttor i den gröna omställningen var ämnet när EU-kommissionens klimatkommissionär Wopke Hoekstra under tisdagen besökte Länna Kunskapsskog utanför Uppsala.

Tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman och företrädare för miljö- respektive skogsägarrörelsen diskuterades bland annat hur den svenska skogsindustrin kan bidra till EU:s klimatmål.

– Det är glädjande att EU-kommissionen tydligt visar intresse för de olika klimatnyttor som skogen och dess produkter kan bidra med i den fortsatta gröna omställningen. Svensk skogsindustri vill och kan bidra till att skapa ett klimatneutralt Europa genom att leverera hållbara, förnybara produkter och ersätta de fossila. En konstruktiv diskussion om skogens hela klimatnytta är ett viktigt steg på vägen framåt, säger Viveka Beckeman, vd för Skogsindustrierna.

Kommissionären besökte en av Holmens kunskapsskogar i Länna, utanför Uppsala. Förutom klimat- och miljöministern deltog även företrädare från den privata skogsägarrörelsen samt från Billerud, Skogsindustrierna och WWF. I diskussionerna med kommissionären lyftes både klimatnyttan av ett hållbart skogsbruk samt den befintliga och framtida klimatnyttan av skogsindustrins framställning av träbaserade produkter och material. Besöket är det andra med fokus på svensk skogsnäring från EU-kommissionen inom loppet av en dryg vecka. Den 3 juni gjorde EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ett besök på en skogsfastighet utanför Knivsta.

– Det är absolut nödvändigt att EU möjliggör ett aktivt brukande av skogen. Att enbart se skogen som en kolsänka är kontraproduktivt. Skogen har mycket mer att erbjuda, och det är genom ett aktivt brukande och användning av förnybara skogsråvaror som vi fullt ut nyttjar dess potential för klimatarbetet, säger Viveka Beckeman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078