23948sdkhjf

Danmark utvecklar uthållig träanvändning

Danmark inför nu krav på att statliga upphandlingar av trä enbart ska omfatta ”dokumenterat uthålligt trä”. Nya regler utarbetas just nu för hur myndigheter och politiker ska agera i samband med offentliga upphandlingar av trä, ett arbete som ska vara avslutat tidigt under 2014.


Hittills har det funnits en uppmaning att trä- och pappersprodukter i statliga upphandlingar till 25 procent ska komma från uthålligt skogsbruk. Nu ersätts detta alltså av en lag som säger att allt trä och papper i statliga upphandlingar ska vara uthålligt.

– Det bör få många företag att tänka efter vad man har i lager, eftersom staten är en stor kund, säger miljöminister Ida Auken.

Det statliga kravet införs gradvis under tre år.

Samtidigt med den statliga lagstiftningen utarbetas även Naturstyrelsens (Naturvårdsverket) frivilliga riktlinjer för vilka krav på uthålligt skogsbruk som bör ställas vid offentliga upphandlingar i kommuner och regioner.

De nya kraven på uthållighet omfattar offentlig upphandling av träprodukter för bland annat byggindustrin och möbler, samt för alla pappersprodukter som upphandlas offentligt. Däremot omfattas inte träråvara för energiproduktion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078