23948sdkhjf

Så ska fler hus bli energieffektiva

Ett nationellt informationscenter i kombination med regionala energi- och klimatrådgivare. Det är något av det som Boverket och Energimyndigheten föreslår för att få fastighetsägare att energieffektivisera mer när de ska renovera.
Första november lämnade Boverket och Energimyndigheten ett förslag till regeringen. Det har ett talande namn: "Förslag till nationell strategi för energieffektiviserande renovering av byggnader". Förslaget, som ska ut på remiss, ska ligga till grund för den nationella strategi som ska vara klar den sista mars 2014. Strategin kommer att omfatta såväl bostadshus som kommersiella byggnader. Syftet är att stimulera fastighetsägarna att ta steget och renovera bort onödig energiförbrukning.

Thomas Johansson, Boverket, är en av projektledarna bakom förslaget. Han säger att han, och övriga utredare, upptäckt att det råder kunskapsbrist och svårigheter att få saklig information om energieffektivisering

- Kortfattat kan man säga att vi vill bemöta detta med ett informationscenter som Boverket och Energimyndigheten står bakom, säger han

Informationscentret ska via regionala energikontor och energi- och klimatrådgivare kunna erbjuda bred information till fastighetsägare, byggherrar, konstruktörer och villaägare. Resultat från forskning, demonstrationsprojekt och befintlig teknik ska sammanställas.

En annan viktig åtgärd går egentligen utanför energipolitiken och in på bostadspolitikens område.

-För att nå det tidigare energipolitiska målet om en 50-procentig effektivisering till år 2050 måste renoveringstakten öka. Om regeringen har den ambitionen anser vi att det behöver utredas hur ett stöd skulle kunna se ut, avslutar Thomas Johansson.

Läs mer om strategin i NTT 22 som utkommer den 29 november!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063