23948sdkhjf

Svenskt Trä hoppas på ökad export

Utveckling inom svensk träindustri pekar mot ljusare tider. Det säger Svenskt Trä efter Trämarknaden i Karlstad.
– Ja, det ser ljusare ut i dag jämfört med situationen för ett år sedan. Utvecklingen, som under det senaste halvåret pekat svagt uppåt, pekar nu faktiskt tydligare uppåt. Branschens insatser att positionera svenska trävaror mot växande marknader har bidragit till detta, säger Mikael Eliasson, direktör Svenskt Trä, Skogsindustrierna.

Men det finns faktorer som fortfarande kan inverka negativt på exportökningen. I kölvattnet av en internationellt ansträngd ekonomi finns till exempel protektionistiska drag på de olika marknaderna.

– Mest tydligt är det i Japan, vars inhemska träproduktion inte är konkurrenskraftig på hemmamarknaden. Här använder man olika administrativa knep och incitament för att stimulera företag och konsumenter att välja japanska trävaror. En annan är Kina som fortfarande har 14 procents importtull på trävaror. Det påverkar förstås vår försäljning på de marknaderna, säger Mikael Eliasson.

Utöver protektionism pekar Svenskt Trä även på ett par andra orosmoment för svensk träindustri.

– Ett stort problem är den starka svenska kronan som missgynnar våra sågverk liksom all annan exportindustri, menar Peter Eklund, styrelseordförande Svenskt Trä (bilden) . De svenska sågverken är också beroende av att skogsbruket leverera råvaror i takt med efterfrågan. Skogsindustrin behöver råvaror kontinuerligt så skogsbruket måste ta ett långsiktigt ansvar här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078