23948sdkhjf

Världens högsta träbyggnad kan byggas i Stockholm

En skyskrapa i trä tog hem segern i HSB Stockholms arkitekttävling. Skrapan kan bli Stockholms nya landmärke - och den högsta träbyggnaden i världen.
Det är ett arkitektsamarbete mellan Berg CF Möller och Dinelljohansson som resulterat i förslaget om en 34 våningar hög skyskrapa i trä.

- Vi är mycket nöjda med de tre förslag som de lämnat in och vi ser fram emot att samarbeta kring att skapa en spektakulär byggnad tillsammans med Berg CF Möller och Dinelljohansson, säger Anders Svensson, vd på HSB Stockholm, i ett pressmeddelande.

Tanken är att en den spektakulära byggnaden ska uppföras i samband med HSB Stockholms hundraårsjubileum år 2023.

Under året har HSB Stockholm därför ordnat en tävling där tre arkitektkontor tävlar om att bygga framtidens bostäder på tre centrala platser: Västerbroplan, Tekniska nänmdhuset och Hagastaden. Under tävlingens gång har allmänheten kunnat rösta på det förslag de helst skulle vilja se på varje plats. Projektets har också haft en professionell jury.

– Vi för en nära dialog med Stockholms stad om var det här landmärket skulle passa bäst in i staden. Stockholm behöver en arkitektoniskt djärv byggnad som stärker identiteten som Sveriges huvudstad och samtidigt innehåller innovativa lägenhetslösningar, säger Anders Svensson.

Ola Johansson, uppdragsansvarig hos Berg CF Möller, säger till tidningen Metro att de ville bygga med det material som är det mest miljömässiga, hållbara och ekologiska.

- Det är dessutom ett hälosamt material att bo och leva i. Vi tycker att det är en unik och riktigt spännande uppgift att bygga höghus i trä, säger Ola Johansson. KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062