23948sdkhjf

Växjö bygger 80 nya hyresrätter i trä

Växjö får fem nya hyreshus i trä. Det står klart efter avgörandet av ”Bygga nu”, en tävling för trähusföretag. Målet var fyrtiotalet lägenheter, men resultatet blir det dubbla när vinnaren Värends Entreprenad bygger de hus som arkitekterna Mats Elgström och Stefan Johansson på LBE-arkitekter har ritat.
Investeringsbeslutet om fem nya trähus söder om centrala Växjö togs nyligen av både Växjöhems styrelse och Växjö Kommunföretag AB.

”Bygga Nu” är ett initiativ från Virserums Konsthall. Hösten 2012 tog Virserums Konsthall kontakt med Växjö kommun, Växjöhem och TMF och tyckte man skulle göra en tävling för trähusfabriker, som konsthallen kunde presentera inom utställningen Trä 2013, och som en del av Träregion Småland. För första gången genomfördes nu en upphandling med tävlingsmoment för trähusföretag. Avsikten var från början att bygga fyrtiotalet lägenheter i trä på en tomt i Teleborgsområdet, söder om centrala Växjö. Upphandlingen avsåg att stimulera kostnadseffektivitet genom hela processen, industrialisering och standardisering, modernt uttryck och att träts uttryck kommuniceras, liksom snabb byggnation på plats.

Husen är som mest i sex våningar med de två lägsta i betong. Lägenheterna blir från ett till fyra rum, med stark betoning på tvåor och treor. Nu väntar man på bygglovet.

Per Schöldberg är kommunalråd (c) i Växjö och ansvarig för träbyggnadsfrågor. Han framhåller att fullmäktige i Växjö antagit en träbyggnadsstrategi som säger att häften av kommunens byggande ska vara träbaserat 2020.

– Vi planerar för 2500 nya bostäder fram till 2018. Teleborgsskogen är ett viktigt objekt och jag hoppas det kan komma igång så snabbt det bara går. Blir det bra ser jag gärna att man återanvänder erfarenheter och sättet att jobba för att underlätta för nya hus. Vidare hindrar inget om våra erfarenheter används på andra platser i landet. Vårt inflytande på den lokala bostadsmarknaden kan används progressivt, som utvecklingskraft. Det kan trigga utvecklingen arkitektoniskt, miljömässigt och ekonomiskt, säger Per Schöldberg.

Bild: Växjö har ett etablerad tradition av att bygga flerfamiljshus av trä. Husen på bilden ligger intill universitetet och nära det nya området Teleborgsskogen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062