23948sdkhjf

Fåglar i trä på Galleri Hantverket

Lördagen den 1 februari är det vernissage för utställningen Fåglar i trä på Galleri Hantverket i Stockholm.
- I mitt nästa liv vill jag bli en tärna, mest för att den flyger så vackert. Jag kan inte se mig mätt på dess rörelse i luften. Fåglar har alltid fascinerat mig. Jag vill fånga rörelsen i fågeln. Trä är mitt material, träets teknik och struktur ger det liv. Ibland räcker det med att måla näbb och huvud eller talgoxens vita kinder, medan en koltrast behöver mycket svart.

Jan Billman visar naturtrogna fåglar täljda i trä. Vissa har fått förbli helt omålade och Jan utnyttjar träets ådring för att förstärka linjer som ger fåglarna liv. Han lyckas fånga de olika fågelarternas typiska uttryck och rörelsemönster. Ögonblicksbilder som ofta går så snabbt att de är svåra att hinna uppfatta med ögat. Som tornfalken som ryttlar i luften.

Jan Billman växte upp i Vällingby i Stockholm. 1968 gick han som möbelsnickargesäll för att sedan 1972 börja jobba som slöjdlärare. Men han ville utveckla sin konsnärliga sida och gick 1978 "Grundis" - Grundskolan för konstnärlig utbildning. Idag bor och arbetar han i Nysättra i Norrtälje.

Jan Billman har visat sina alster i många utställningar och utfört flera offentliga utsmyckningar.

Utställningen pågår till den 20 februari. KB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14