23948sdkhjf

Bollsta sågverk slår rekord

SCA:s sågverk Bollsta sågverk har nu passerat 500 000 kubikmeter sågade trävaror under ett och samma år. En siffra som lär vara rekord för Skandinavien. Rekordet är resultatet av investeringar i mätteknik och produktionsteknik, kombinerat med ett långsiktigt förbättringsarbete.
Katarina Levin, platschef vid Bollsta sågverk, framhåller speciellt medarbetarnas motivation som orsak till produktionsrekordet, och Jerry Larsson, teknisk direktör, betonar långsiktigheten i arbetet med personalen.

– Motivation och ständiga förbättringar är inget projekt som man genomför och sedan är klar med. I dag är medarbetarna inställda på att titta på absolut allting och försöka hitta förbättringar, och det måste vi fortsätta att ge stöd för.

En annan orsak till framgångarna för Bollsta sågverk är en rad investeringar under de senaste åren. Automatsortering med bildanalys och röntgen, nya torkar, impregneringsanläggning och nya biobränslepannor, samt uppgraderingar på en rad punkter innebär investeringar på en halv miljard kronor sedan 2009. Samtidigt har man en strategi som innebär att man strävar efter att samarbeta nära med kunderna, och minska mängden försäljning via grossister och agenter.

– Utbyggd sortering och många alternativ för torkningen gör att vi kan anpassa produkterna efter kundernas krav för slutprodukterna, säger Katarina Levin. Vi har krävande kunder, till exempel de japanska företag som köper råvara för produktion av limträ. De har väldigt hård kontroll av leveranser in till företaget, vilket ger oss en hög standard att leva upp till.

Produktionsupplägget bygger på att man kombinerar den noggranna stocksorteringen, i 55 klasser, med fast postning vid sågningen.

– Tillsammans med vår stora volym ger det oss möjligheter till både effektiv sågning och till att specialanpassa produkter, säger Jerry Larsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078