23948sdkhjf

Ikea-anställda i Kanada protesterar i Sverige

Personalrepresentanter från ett Ikea-varuhus i Kanada har åkt till Sverige för att träffa Ingvar Kamprad. Bakgrunden är en sju månader lång konflikt mellan fack och arbetsgivare.
300 anställda vid ett Ikea-varuhus i Vancouver har gått utan jobb i sju månader. Enligt facket är personalen lockoutad. Men Ikea anser att de strejkar.

En av de anställda samt en representant från fackförbundet Teamsters har nu åkt till Sverige för att framföra protester till Ingvar Kamprad. De har dock inte lyckats träffa Ikeas grundare utan har istället delat ut flygblad vid Ikea i Kungens kurva samt träffat svenska fackförbund.

Ikea-anställde Keith Austin säger att problemen vid varuhuset i Vancouver började först när kollektivavtalet gick ut för knappt ett år sedan.

- Det största problemet är lönerna. De vill sänka ingångslönerna. De vill försämra villkoren på många olika sätt, till exempel skära i livförsäkringen och ta bort hälften av sjukdagarna, säger han till SVT.

Sedan förhandlingarna bröts den 13 maj i år är 300 av 350 anställda utan jobb. De ser sig som lockoutade.

- Arbetarna är inte lockoutade, de strejkar. De är välkomna tillbaka när de vill. Vi har satt oss ner med facket och erbjudit fyra rättvisa och generösa erbjudanden men de återkom med helt orimliga krav, säger Madeleine Löwenborg- Frick, informationschef på Ikea i Kanada.

Grant Coleman, representanten för fackförbundet Teamsters, säger till SVT att "Ikea försöker att bryta ned fackförbunden - och det kan bli globalt om det lyckas".

Flera internationella fackförbund har ställt sig bakom Teamsters protester mot Ikea. KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078