23948sdkhjf

Sågmaskinskopiatörer dömda till fängelse och villkorligt

Två män från Kronobergs län har dömts för brott mot upphovsrättslagen och trolöshet mot huvudman efter att ha kopierat ritningar från sin arbetsgivare.
De två männen var anställda på ett företag som tillverkar sågverksmaskiner. Båda hade god insyn i företagets produktion och försäljning. De åtalades för att stulit ritningar och för att de under tiden varit anställda startat ett eget konkurrerande bolag och då utnyttjat information och ritningar de tagit från arbetsgivaren.

Redan 2009 gjordes polisanmälan och att rättsprocessen tagit så lång tid beror på att fallet var så komplicerat. Då det rört sig om upphovsrättsbrott har det utretts av internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Nu har Växjö tingsrätt kommit fram till att männen gjort sig skyldiga till trolöshet mot huvudman genom att ha gynnat det egna konkurrerande bolaget, men också till brott mot upphovsrättslagen eftersom ritningarna var skyddade av upphovsrätt. En av männen dömdes till fängelse i ett år och fyra månader, den andre till villkorlig dom och dagsböter motsvarande 61 200 kronor. De två driver ännu det konkurrerande bolaget. KB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079