23948sdkhjf

Boverket positiva till större bygglovsfria friggebodar

Boverket har undersökt möjligheten att bygglovsbefria större friggebodar än vad som är tillåtet idag. Boverket anser att det är möjligt - men med större yta, krävs högre takhöjd, anser de.
Möjligheten att kunna uppföra komplementbyggnader (exempelvis friggebodar) utan krav på bygglov är populärt.

Boverket har därför undersökt möjligheterna att bygglovsbefria byggnader större än dagens friggebodar. I ett förslag har man tittat på två alternativ, varav friggebodar på 20 kvadratmeter är det ena.

- I så fall bör taknockshöjden höjas till 3,5 meter, föreslår Boverket som annars är positiva.

Det finns dock ett "men", och det gäller närheten till grannfastigheten. Om den större friggeboden uppförs närmare än 4,5 meter till tomtgränsen måste brandskyddet vägas in. I dessa fall föreslår Boverket därför anmälningsplikt.

Det andra alternativet är bygglovsbefriade byggnader på upp till 25 kvadratmeter som uppförs i anslutning till befintliga en- eller tvåbostadshus. Desssa skulle kunna fungera som självständiga bostäder. Här anser Boverket att dagens bygglovsplikt bör ersättas med en lindrigare anmälningsplikt. Enligt den har byggnadsnämnderna kvar sin kontrollmöjlighet men det blir en förenkling i och med att kravet på tekniskt samråd och kontrollansvarig slopas.

Boverket poängterar att en bostadsbyggnad på 25 kvadratmeter skulle kunna kombineras med en friggebod på 15 kvadratmeter. Totalt skulle den enskilde alltså kunna uppföra 40 bygglovsbefriade kvadratmeter i anslutning till sitt bostadshus. Men allt detta förutsatt att lagstiftarna är med på noterna!

Boverket levererar också en liten brasklapp gällande grannsämjan.

- Förslaget innebär också att grannar kan påverkas mer när större och högre byggnader uppförs utan bygglov. KL

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079