23948sdkhjf

Nytt fordon klarar tyngre virkeslast

I veckan invigdes en ny typ av virkesfordon, ett så kallat ST-fordon i Ångermanland. Fordonet lastar 12 ton mer virke än ett traditionellt virkesfordon och drivs av RME som är helt förnybart bränsle för dieselmotorer.
Den nya lastbilen kan lasta upp till en totalvikt på 74 ton. Tack vare ett extra hjulpar kan det göras utan att förlänga fordonet. Dessutom drivs det med ett helt förnybart bränsle, RME.

Dessa fordon ser ut och beter sig som vanliga lastbilar men eftersom de kan bära mer last minskar den totala bränsleförbrukningen med 10 %. Samma last på färre fordon ökar dessutom trafiksäkerheten.

Själanders Åkeri i Näsåker kommer att använda sin nya lastbil till att köra timmer från skogarna i Västerbotten, Ångermanland och Jämtland. Lastbilen ingår i forskningsprojektet ETT-demo, som forskningsinstitutet Skogforsk driver. Forskarna kommer bland annat följa fordonets bränsleförbrukning, miljöpåverkan och lastvikt.

- Högeffektiva fordon är ett klokt sätt att transportera skogsindustris förnybara råvara. Nu hoppas vi att politikerna snarast låter näringslivet minska utsläppen med effektivare fordon även i stor skala och inte bara i forskningsprojekt, säger Carina Håkansson, vd Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062