23948sdkhjf

Ökad export av polska träfönster

Byggindustrin i Polen hade en tung start på året. Men den kompenseras av ökad export av fönster och dörrar. Och allra mest ökar exporten av träfönster.
Den polska exporten av fönster och dörrar ökade med 12,8 procent under årets första sex månader, jämfört med samma period 2012. Det gjorde branschen till ett undantag i en byggindustri som, åtminstone inledningsvis, haft ett tungt år.

Störst är ökningen för fönster och dörrar i trä. Under första halvåret i år översteg snickeriernas exportvärde för första gången värdet för motsvarande produkter i pvc. Enligt den centrala statistikbyrån i Polen steg det totala exportvärdet för fönster och dörrar från drygt 447 miljoner till 505 miljoner euro.

- Det innebär en tillväxtökning med nästan 60 miljoner euro under den aktuella perioden. Störst andel av ökningen står träprodukter, främst fönster. för. Under det första halvåret ökade exportvärdet för träfönster med 31 procent och nådde drygt 180 miljoner euro, säger Joanna Florczak-Czujwid, hos ASM som administrerar ett branschprogram för Polens fönster- och dörrindustri.

Tyskland, Tjeckien och Slovakien är de största mottagarna av polska pvc-fönster.

Träfönster exporteras främst till Danmark, Storbritannien och Frankrike. KL

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078