23948sdkhjf

Regeringen föreslår ny domstol för plagieringsmål

Justitieminister Beatrice Ask (m) föreslår att en ny domstol för bland annat immaterialrättsliga mål inrättas. Det innebär att möbelbranschen får gehör för en av de frågor som de drivit hårdast.
Justitieminister Beatrice Ask (m) skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att Sverige ska fortsätta vara ett land där innovationer uppmuntras. Ett viktigt steg på vägen är att införa en särskild domstol för att så kallade immaterialrättsliga mål (exempelvis plagiering). I dag prövas de av en rad olika domstolar.

- För det första innebär den splittrade instansordningen en högre risk för olika utfall, eftersom samma typ av frågor kan prövas av olika domstolar. Det skadar rättssäkerheten, skriver Betarice Ask.

- För det andra är systemet resursslukande då det omöjliggör en gemensam handläggning av målen, fortsätter hon.

Ett trejde problem, anser hon, är att nuvarande system försvårar ett effektivit erfarenhetsutbyte. Immaterialrättsliga mål, inte minst gällande patent, tillhör de mest komplicerade och omfattande ärenden som tas upp i domstol.

Regeringen kommer därför att föreslå att en ny domstol inrättas för bland annat immaterialrättsliga mål.

- Prövningen av immaterialrättsliga, konkurrensrättsliga och marknadsföringsrättsliga mål och ärenden kommer därmed att bli mer koncentrerad. Det kommer att stärka rättssäkerheten, göra processerna mer överblickbara och inte minst öka möjligheterna för dem som arbetar med målen att specialisera sig, skriver Beatrice Ask.

TMF (Trä- och möbelföretagen) har under flera år arbetat för införande av specialdomstol för immaterialrätt. Cecilia Ask Engström , chef för branschutveckling, säger i en kommentar att hon "är väldigt nöjd" över regeringens förslag.

- En specialdomstol för immaterialrätt kommer att öka kompetensen hos dem som dömer i dessa komplicerade mål och förhoppningsvis leda till en effektivare hantering. Detta kommer att göra det mer motiverat för företag att ta strid för sina immateriella tillgångar, säger hon. KL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079