23948sdkhjf

Höglands Såg investerar i torkar

Högland Såg och Hyvleri ökar torkkapaciteten vid sin anläggning i Anundsjö. Åtta kanaltorkar som varit i drift sedan 1960-talet ersätts av tre moderna kanaltorkar från Valutec.
De nya torkarna har en sammanlagd kapacitet på 135 000 kubikmeter årligen. Investeringen ökar sågverkets torkkapacitet med cirka 40 000 kubikmeter årligen. Den kommer också att innebära en högre och jämnare kvalitet på virket som torkas.
– Vår uppfattning är att de har en bra kvalitet på sina anläggningar. Dessutom är de en pålitlig leverantör som erbjuder bra support och finns nära oss, säger David Marcusson, vd på Höglands Såg och Hyvleri, i ett pressmeddelande från Valutec.

Två av kanaltorkarna kommer att användas för grövre timmer medan en ska användas för klenare dimensioner. Kanaltorkarna har två torkzoner och är utrustade med tryckramar och värmeåtervinning. För Höglandssågen, vars produktion utgörs av en fjärdedel brädor och tre fjärdedelar plankor, löser investeringen en flaskhals.
– Vi har också sex kammartorkar i Anundsjö och får en bra balans med den här investeringen. Dessutom får vi möjlighet att växla upp för att möta en ökad efterfrågan från marknaden, säger David Marcusson.

Bygget av kanaltorkarna inleds i slutet av oktober och driftsättning sker i början av januari i nästa år.
– Vi ser fram emot att hjälpa Höglandssågen utveckla sin virkestorkning. Det känns oerhört inspirerande att se att kvaliteten på slutprodukten får en så central roll när många sågverk nu växlar upp sin produktion, säger Robert Larsson, vd på Valutec.

Familjeägda Höglands Såg och Hyvleri driver tre sågverksanläggningar i Örnsköldsvik kommun. Koncernens totala årsproduktion var 185 000 kubikmeter under fjolåret. Den kommer att öka till närmare 250 000 kubikmeter under de kommande tre åren. Huvudmarknaderna finns i Sverige, Storbritannien och Nordafrika.
– Vi känner att det finns ett bra drag på våra marknader. Dessutom har valutasituationen förbättrats under det senaste halvåret, säger David Marcusson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093