23948sdkhjf

Bättre sortering med ultraljud hos Bravikens såg

Bravikens sågverk har investerat i nya ultraljudsgivare. Resultatet har blivit förenklad sortering och ökad driftsäkerhet.
Braviken har en modern produktion för att skapa kvalitetsvirke i flera olika längder och typer. I sågverksprocessen sorteras virket efter hållbarhet. Därefter torkas det med tryckramar och konditionering. Slutligen sågas det i flera olika längder efter kundernas behov. Allt sker i en automatiserad process.

Sågverket brottades tidigare med problem med detektering vid plansorteraren.

- Mikael Jansson på Braviken kontaktade oss på OEM Automatic för att förbättra sorteringen av trä i produktionsprocessen. Problemet var att deras befintliga fotoceller ibland missade att detektera trädetaljer. Träet har naturligt flera olika nyanser, från väldigt ljust till mattsvart. Tillsammans med damm i luften ledde detta till fel i detekteringen. Vi kom fram till att en lösning med ultraljudsgivare skulle ta bort dessa problem, berättar produktansvarig Johan Rosell i ett pressmeddelande från OEM Automatic.

Enligt leverantören finns flera fördelar med att använda ultraljudsgivare jämfört med fotoceller. Bland annat är utraljud helt oberoende av ytans färg. Dessutom klarar tekniken större beläggning av damm på membranet.

- Med ultraljudsgivare kan man ställa in exakt avstånd för avkänningen och slippa bli störd av reflektioner från blanka ytor i bakgrunden. Ultraljudet bortser också helt från störljus, skriver OEM Automatic.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078