23948sdkhjf

Klartecken för utställare i Greenhouse

Nu är det klart vilka unga, oetablerade formgivare som får ställa ut i "Greenhouse" på möbelmässan i Stockholm i februari.
Till Greenhouse inbjuds formgivare och designskolor från hela världen att söka. Nu har juryn valt vilka som ställer ut 2015 i Stockholm Furniture & Light Fairs hall för unga och oetablerade formgivare.

En av utställarna är Frej Wichmann,verksam i Göteborg, som arbetar gränsöverskridande med konsthantverk och design. Han "leker med relationen mellan användaren och objektet". Hans arbeten utgår ofta från produktionsprocesser där nya möjligheter föds genom gamla produktionsmetoder. I Greenhouse visar han skåpet Siridå.

– Med material och tekniker har jag försökt skapa ett heterotopiskt objekt, ett föremål som ändrar beteendet hos en människa. Siridå är ett skåp som man återhållsamt förhåller sig till, samtidigt som nyfikenheten bubblar inombords. Mystik, skörhet och lek är mina slagord, berättar Frej Wichmann, i ett pressmeddelande från Stockholmsmässan.

På mässan visar han också skåpet Bubble Cabinet, som byggs med få medel; en svarv som är driven av en cykel, en plastpåsestrimlare och en repslagningsmaskin. Den kan produceras på platser utan elektricitet och ger inspiration till lokala hantverkare, men det är också ett sätt att hantera avfall.

M-S-D-S Studio, Kanada, är baserade i Toronto och består av Jonathan Sabine och Jessica Nakanishi. Studion är specialiserade på inredning, hushållsprodukter, möbler och belysning för kommersiell verksamhet, detaljhandel och privata hem.

– Det här är första gången vi ställer ut utanför Nordamerika och Storbritannien, så vi är ganska exalterade! Vi hoppas kunna rita om gränserna för vår Torontobaserade verksamhet så att den också inkluderar skandinaviska kunder. Vi känner en samhörighet med skandinavisk design. Det kanske undermedvetet beror på våra bakgrunder. Jonathans farfar kommer från Norge och mina föräldrar från Japan. Hur som helst, det görs mycket spännande saker i Kanada som är påverkade av skandinavisk design, berättar Jessica Nakanishi.

Magnus Pettersen (N) är konstnär och utbildad vid Det Kongelige Konsthögskolan i Köpenhamn och Lea Hein (DK) är möbelsnickare och möbelformgivare, utbildad vid HDK Steneby. De deltar i Greenhouse med ett gemensamt projekt, som är i gränslandet mellan design och konst.

– Vårt sätt att arbeta löser upp gränserna mellan de två områdena. Det är kärnan i vårt samarbete. Vi betraktar inte konst och design som motsatser utan som två poler som skapar ett kraftfält som tillåter studier av design och estetik utan restriktioner. Det bästa sättet att beskriva vårt projekt är förmodligen genom följande citat av den amerikanske konstnären Richard Artschwager: "Om du sitter på den är det en stol. Går du runt den är det en skulptur”säger Lea Hein.

Sammanlagt deltar 33 formgivare eller designgrupper och 30 designskolor från 13 länder i Greenhouse.

Juryn 2015 består av Christian Halleröd, formgivare; Susanne Helgeson, journalist och författare; Jens Fager, formgivare och Gabriella Gustafson, arkitekt.

I Greenhouse premiärvisas samtidigt utställningen Ung Svensk Form, som också är en tävling. Denna gång deltar 22 formgivare. Ung Svensk Form genomförs av Svensk Form vartannat år.

Stockholm Furniture & Light Fair äger rum 3 - 7 februari 2015 på Stockholmsmässan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063