23948sdkhjf

Snickargesäll fick designpris

Sju nyblivna möbelsnickare har mottagit sina gesällbrev vid en ceremoni i Kristianstad. En av dem erhöll dessutom ett designpris på 15 000 kronor. Gesällerna har studerat vid yrkeshögskolan Snickarakademin.
Den årliga gesällceremonin hölls av Kristianstads Fabriks & Hantverkssektion den 5 december. Nytt för i år är att en av gesällerna, Hanna Saarela, erhöll ett designpris på 15 000 kronor. Hon belönades för sitt egenhändigt ritade förvaringsskåp av svensk alm. Formmässigt är möbeln inspirerad av danskt möbelhantverk.

Hanna Saarela kommer från Lund. Intresset för danska möbler fick hon under sin tid som praktikant vid Köbenhavns Möbelsnedkeri och hos snickarmästare Niels Roth Andersen.

Uppenbarligen finns även ett intresse för Finland. Hanna Saarinen överväger att gå en designutbildning där.

I juryns motivering står: "För en formsäkert väl genomförd gesällmöbel av svenskt trä och ett personligt uttryck inspirerat av de danska snickarmästarnas arbeten."

I år sponsrades designpriset av: Smedstorps kök, Glimakra of Sweden, Åhmans i Åhus, Bokhus Hantverksgård Älmhult och Gebo Snickerier Glemmingebro.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078