23948sdkhjf

Kaos i god ordning

I dessa dagar av regeringskris och ”en ny politisk kartbild” blir det många dramatiska ord i tidningar och andra medier. Ett av de vanligaste är kaos, andra är katastrof, politisk lekstuga och KRIS.
Men Sverige är Sverige, ett land som regeras med demokratiskt beslutade lagar och med århundraden av god samhällsordning och med välorganiserade företag och myndigheter.
Kaoset uteblir. Det politiska tonläget höjs och en del politiker får större utrymme än de förtjänar. Men kaos blir det inte. Tvärtom. En god vän menade lite cyniskt att politikerna kommer att bli besvikna när de märker hur väl landet fortsätter att fungera trots att det politiska spelet har bytt spelplan och kör ”Hela havet stormar”.

Den svenska industrin kommer att fortsätta att producera och sälja. Exporten kanske till och med gynnas av en politisk oro, om denna sänker den svenska valutan lite. Men framför allt kommer svensk industri att tuffa vidare tack vare ambitiösa medarbetare, modern produktionsteknik och duktiga säljare. Träindustrin har dessutom en fantastiskt bra råvara. Och Sverige har mer av den än de flesta länder i världen.
I denna sista utgåva för i år av NTT har vi som vanligt gjort en översikt över utvecklingen för företag inom träindustrins olika delbranscher, som trähus, möbler och sågverk. Det mesta andas en ganska stor optimism, framför allt tack vare en stark ökning av efterfrågan på sikt. Trä är framtidens material, och länder över hela klotet har i dag ett tryck på sig att förbättra sin koldioxidbalans och minska användandet av icke förnybara material.

De negativa tecknen handlar framför allt om överproduktion. Många har talat om nödvändigheten av en strukturomvandling av den svenska träindustrin, speciellt för sågverken som behöver få bättre grepp om råvarukostnaden. Men för att öka lönsamheten på sikt behöver många företag också hitta vägar till ökad förädlingsgrad och bättre koll på slutanvändarna, något som framfördes vid den Trämarknad som NTT refererade i förra utgåvan, nr 23. Många strävar ditåt redan i dag.

Framtiden ser lysande ut, säger Moelvens marknadsdirektör på sidan 8 i denna utgåva. Alla tecken tyder på att han har rätt. Samtidigt säger han att första halvåret 2015 kan bli lite knepigt. (Det sa han redan innan den svenska regeringskrisen bröt ut!) Men de flesta företag kommer inte bara att överleva detta halvår utan gå en ljusare framtid till mötes i slutet av detta. Så nu hoppas vi bara på en vit jul och ett Gott Nytt År. Vi hörs 2015!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094