23948sdkhjf

Världens högsta trähus byggs i Sumpan

Sundbyberg har redan två omtalade åttavånings trähus, nu ska det bli ett med 22 våningar.
Det finns långt gångna planer på att bygga ett 22 våningsträhus i förorten Hallonbergen i Sundbyberg kommun utanför Stockholm. De två åttavåningshusen som med tiden ska bli fyra, har lockat till 4 000 arkitekter, stadsplanerare och turister från hela världen. Nu vill kommunen satsa på högt trähus till, men den här gången 22 våningar högt.

Sundbybergs stad har beslutat sig för att gå ligga i framkant när det gäller att bygga flervåningshus i trä.

- Att bygga hus i trä är miljövänligt och byggarbetsplatserna är relativt tysta, vilket tilltalar oss som har målsättningen att vara ledande inom hållbar stadsplanering.

Nyggstarten är planerad är planerad till 2016 och huset ska ta knappt två år att färdigställa. Alla formalia är inte avklarade, bland annat väntar kommunen på besked från Swedavia som planerar flygtrafiken till och från Bromma flygplats som ligger mindre än tre kilometer från Hallonbergen. Startbanan går turligt nog tvärs i riktningen så det sker inga starter eller inflygningar över det planerade huset som ska bli 65 meter högt.

Kommunen och Folkhem, som har fått kontraktet, verkar emellertid helt övertygade om att bygget ska bli av. Wingård arkitekter arbetar med huset för fullt och Martinssons i Bygdsiljum är också igång med konstruktionen av det stora huset.

Som bilden antyder så är även fasaden i trä, men hur den kommer att bli i den slutliga versionen är ännu en öppen fråga.

- Vi är i alla fall helt säkra på att vi ska ha en träfasad, men det är inte säkert att det blir cederspån som på åttavåningshusen. Bland annat så håller vi på att testa hur det ska fungera med kärnfura, spån eller panelbräder, säger Sandra Franksom är marknadschef

på Folkhem.

För Woodnet och NTT är det intressant att följa utvecklingen. I bergen pågår just nu bygget av världens högsta trähus som är på 15 våningar. Konstruktörerna menar att det kan vara möjligt att bygga 30- 40 meter i trä. I Skellefteå finns planer på att befästa stadens träprofil med världens högsta trähus på 20 våningar, nu få de höja ribban med tre våningar.

22-våningshuset

Höjd: 65 meter.

Material: Martinsons byggsystem av norrländskt barrträ i form av krysslimmade element och limträbalk.

Ytfördelning: 88 lägenheter fördelat på, 13 ettor, 25 tvåor, 29 treor, 19 fyror, en femma och en sexa.

Byggstart 2016 och inflyttning 2018

Precis som tidigare ska huset byggas under en täckställning som följer med bygget upp och skyddar de tre översta våningarna medan arbetet pågår.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078